Norske Skog har gjennomført en evalueringsprosess med revisor, som har ført til en nedskrivning på utsatte skattefordeler i Norge og i Australia/Asia på 482 millioner kroner.

Norske Skog er imidlertid uenig med revisor om verdien av Norske Skogs faste eiendeler, og skriver at prosessen har avslørt at selskapet og revisor har forskjellige syn på fremtidsutsiktene til bransjen.

- Uenigheten med revisor er betydelig, og vil bli kommentert av styret i årsrapporten, heter det i meldingen fra Norske Skog.

Nedskrivningene som tas fører til at Norske Skogs bokførte egenkapital nå er 72 millioner kroner, og at resultatet etter skatt for 2015 blir minus 1.436 millioner kroner.

På grunn av uenigheten som har oppstått er Norske Skog og revisor enige om at det skal velges en ny revisor på selskapets generalforsamling i april 2016. Selskapet holder nå på med å hyre en ny revisor, opplyses det i meldingen.

- I praksis konkurs

Norske Skog krangler med revisor Ernst & Young, som mener selskapet må ta «betydelige nedskrivninger». Norske Skog hadde en egenkapital på bare 559 millioner kroner ved nyttår, og hvis verdien på selskapets fabrikker, bygninger eller andre eiendeler skrives ned med mer enn dette, er egenkapitalen borte.

I forrige uke varslet Norske Skog at det vurderte hva de skulle gjøre, og ville komme med en melding i nærmeste fremtid.

– Hvis Norske Skog forblir uenig med revisor og kan leve med anmerkninger, er det i praksis konkurs, men later som det har forutsetning om fortsatt drift, sa kredittanalytiker Thomas Faeh i Carnegie til DN i forrige uke.

Ifølge ham kan styret velge å overse revisors krav, og heller svelge at Ernst & Young kommer med en anmerkning til årsregnskapet.

Det er nemlig ingen automatikk i at selskapet slås konkurs med null i egenkapital, men selskapet vil med eventuelle nedskrivninger være forpliktet til å vurdere alternativer for å styrke balansen, ifølge Faeh.

Redningsplan

Mandag skrev DN at

Norske Skog har en samlet gjeld på 12,5 milliarder kroner og en egenkapital på full fart mot null.

Den norske papirprodusenten har tidligere foreslått en redningsplan for sine kreditorer. Forslaget går ut på å ta lån på over tre milliarder kroner som forfaller i juni i år og neste år, og gjøre dem om til andeler i nye lån som i hovedsak ikke forfaller før om ti år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

DN Ekspress: - Kina får ingen hard landing

16 drept av bombe på buss i Pakistan

Oljeprisene henter inn litt av fallet