Papirprodusenten Norske Skog har i månedsvis kjempet for å overleve.

Selskapet har altfor høy gjeld og foreslår overfor kreditorene nye låneavtaler som vil redusere gjelden med én milliard kroner og renteutgiftene med en halv milliard årlig.

Fristen for kreditorene til å si ja eller nei til en slik avtale utløper klokken 13 norsk tid fredag.

Etter at fristen er gått ut vil Norske Skog komme med en melding til markedet om utfallet.

– Vi vil sende uten en børsmelding idag som gjelder tilbudet til obligasjonseierne. I neste uke skal styre behandlede ulike sakene. Da vil det komme en avklaring, sier sier kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog.

Hvis kreditorene sier ja, kan ledelsen i selskapet puste lettet ut i første omgang.

Det er en heftig premie på fem års CDS i Norske Skog, ifølge Thomas Faeh i Carnegie. Foto: Ida von Hanno Bast
Det er en heftig premie på fem års CDS i Norske Skog, ifølge Thomas Faeh i Carnegie. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
Men hvis kreditorene sier nei, er alternativet en omfattende restrukturering der alle kreditorene må ta et tap. Dette alternativet holder kredittanalytiker Thomas Faeh i Carnegie en knapp på.

- Jeg mener det ville være den beste løsningen for Norske Skog, sier han.

Se tidslinje nederst i saken!

Ny topp

Hvis det går slik Faeh tipper, setter Norske Skog ny rekord i mislighold i obligasjonsgjeld.

Selskapet har en samlet gjeld på cirka 12,5 milliarder kroner, hvorav 9,1 milliarder obligasjonsgjeld.

Norske Skog har utstedt obligasjonslån i euro og dollar i det internasjonale markedet. Men sammenlignet med mislighold i det norske markedet, er et eventuelt mislighold rekordhøyt.

Det største misligholdet hittil i det norske markedet er riggselskapet Oro Negro på 6,1 milliarder kroner. Men dette er et meksikansk selskap.

Hvis vi holder oss til norske eller norskeide selskaper, er det Berge Gerdt Larsens riggeventyr Petromena som foreløpig topper, med 5,4 milliarder kroner i misligholdt gjeld, ifølge analysesjef for kreditt i Nordea Markets, Lars Kirkeby.  

Mislighold kan bety alt fra at selskapet ikke betaler renter i tide til gjeldskutt og i noen tilfeller konkurs.

Norske Skogs netto rentebærende gjeld er 8,5 milliarder kroner.

Stridens eple

Innen i dag klokken 13 er det kreditorene i to usikrede obligasjonslån som forfaller i henholdsvis 2016 og 2017 som må si ja til planen.

Det er kreditorene i et sikret lån med forfaller i 2019 som protesterer på planen, siden 2016- og 2017-lånene tilbys bedre sikkerhet, noe 2019-obligasjonseierne mener er på bekostning av deres sikkerhet.

Revisor med øks

Om ikke situasjonen i Norske Skog var kaotisk nok fra før, så har selskapets revisor krevd at Norske Skog skriver ned verdien av eiendelene i forbindelse med avleggelsen av årsregnskapet.

Med en egenkapital på drøye 500 millioner kroner per tredje kvartal skal det ikke mye barbering av verdiene til før egenkapitalen er blåst. Ifølge Norske Skog er det ingen krav til egenkapital i låneavtalene.

Les også:

Stålgiganten skal kvitte seg med opptil 50.000 ansatte  

Asia i dag: Tidenes dyreste naturkatastrofe

Vil gi mer penger til lokalaviser dnPlus

Snart sommer - se DNtv

Selger luksusbåter til nordmenn
Men det er få av båtene som ender opp langs Norges kyst. De fleste vil ha dem levert til feriestedet ved Middelhavet.
01:24
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.