Norske Skog gir kreditorene klar beskjed: Vi ikke har likviditet til å innfri forfall i 2016 og 2017. Tilsammen forfaller gjeld på nesten 3,7 milliarder kroner disse to årene. Derfor må dere akseptere tilbudet som nå ligger på bordet.

- En vellykket transaksjon vil beskytte verdiene til samtlige interessenter ved å skape en mulighet for konsernet til å dra nytte av en forventet syklisk oppgang og muliggjøre videre arbeid for å restrukturere og konsolidere den europeiske trykkpapirindustrien. En ikke vellykket transaksjon vil trolig medføre en helhetlig balanserestrukturering med et betydelig eller totalt tap i verdien av 2016 og 2017 obligasjonene, sier Norske Skogs kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i en epost.

Avtale mislyktes

En fullstendig restrukturering av hele gjelden er dårlig nytt, fordi de som eier de sikrede 2019-obligasjonene vil diktere betingelsene og etterlate liten verdi til obligasjonseierne som eier gjelden som forfaller de to neste årene, ifølge kredittanalytiker Thomas Faeh i Carnegie.

Ifølge ham har selskapet forsøkt å få til en avtale med de største obligasjonseierne, men dette har ikke lykkes. Derfor går selskapet ut med en tilbud til alle obligasjonseierne som det sier er med samme vilkår som ikke ble akseptert av de største obligasjonseierne. 

Tilbudsfristen er 16. desember. Forslaget innebærer at den nominelle verdien av gjelden kuttes til 90 prosent for 2016-obligasjonseierne og 75 prosent for 2017-obligasjonseierne. Hvis tilbudet ikke aksepteres, må selskapet restrukturere hele gjelden.

Hvis forslaget aksepteres, vil gjelden reduseres med cirka én milliard kroner og årlig rentebetalinger vil reduseres med 150 millioner kroner, ifølge Faeh.

«Gitt at forsalget er blitt diskutert med de største obligasjonseierne, sliter vi med å bli overbevist om at Norske Skog vil få den nødvendige aksepten. Dette ser mer ut som en formalitet som leder mot en full restrukturering», skriver analytikeren i en oppdatering til sine kunder tirsdag morgen.

«Norske Skog forsøker nok en gang å løse problemet med å sparke blikkboksen ned veien», fortsetter han.

«Selskapets juleønske er en restrukturering av avis- og magasinpapirmarkedet. Vi frykter vi heller vil få en restrukturering av Norge Skog under juletreet.»

Til TDN Finans sier Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt at en fullstendig restrukturering kan innebære at deler av den usikrede gjelden gjøres om til aksjer.

 

Kronen svekkes, gjelden øker

Norske Skog rammes når kronen svekkes. Selskapets gjeld er i dollar og euro, og når disse valutaene styrkes øker gjelden som er i kroner. Dermed faller egenkapitalen til et nivå som ifølge selskapet ikke er akseptabelt.

Ved utgangen av tredje kvartal var egenkapitalen drøyt fire prosent. Netto rentebærende gjeld var 8,3 milliarder kroner.

Norske Skog har tidligere skjøvet på gjelden, slik at forfallene er skjøvet frem til 2019 og senere. Hvis selskapet lykkes med å skyve på 2016- og 2017-gjelden, vil det ikke ha noen store forfall før i 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Sjeføkonom: - Ledigheten kommer til å stige videre

Vimpelcom-høring midt i desember

Paris-terrorist kan ha stjålet syrisk pass