Onsdag ettermiddag kom bekreftelsen som den kriserammede papirprodusenten Norske Skog har ventet på: 76 prosent av eierne i obligasjonslånet som forfaller i 2017 aksepterte restruktureringsavtalen som blant annet innebærer konvertering av en drøy milliard kroner til aksjer. Det var én prosent mer enn minsteakseptkravet på 75 prosent.

Norske Skog har hatt utfordringer med en serie store gjeldsforfall i 2014, 2015, 2016 og 2017, som mange har omtalt som «forfallsveggen». Konsernsjef Sven Ombudstvedt mener imidlertid at transaksjonen som nå gjøres langt på vei gir lindring til gjeldshodepinen.

– Vi har nå gjennomført ulike transaksjoner, hvor denne siste er den største enkelttransaksjonen. Grepene har bedret egenkapitalen og likviditeten i selskapet, redusert kontantrentebelastningen og utvidet gjeldsprofilen. Vi mener disse tiltakene i stor grad har tatt hånd om de mer kortsiktige gjeldsforpliktelsene, sier Sven Ombudstvedt til DN.

Foruten at deler av lånet omgjøres til aksjer, innebærer avtalen også at forfallet på det utstående beløpet forskyves ut i tid.

– God løsning

Selskapet har tidligere kommunisert at det hadde sterk tro på at avtalen ville bli halt i land, og konsernsjefen rapporterer at de fleste obligasjonseierne er enig at det er en god løsning de har gått med på.

– Det er fair å si at markedsarbeidet vi har gjort har vist at de fleste obligasjonseierne ser nødvendigheten av å gjøre noe med lånet. De mener det er en god løsning både for oss og for dem, sier Ombudstvedt.

Konsernsjefen sier at selskapets fokus nå skifter over fra finansiering til utvikling av driften, og at 2016 på det punktet ser ut til å bli et bedre år enn 2015.

Norske Skog-aksjen steg umiddelbart etter børsmeldingen onsdag, og endte opp 9,8 prosent på 2,13 kroner.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Asia i dag: Kinas vanskelige dilemmaer

Nederlandsk nei til EU-avtalen med Ukraina

Supermosjonisten og verdens lengste skiløp
For ti måneder siden brakk han ryggen. I helgen går han Nordenskiöldsloppet, et 220 km ultraløp på ski
02:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.