Rettssaken mellom tidligere administrerende direktør Erik Karlstrøm og oljeselskapet North Energy startet i Alta tingrett idag. Karlstrøm krever å få utbetalt sluttvederlaget på seks millioner kroner, etter at han ble avskjediget og måtte gå på dagen i april ifjor.

Karlstrøms advokat Hermann Skard sa i sitt innledningsforedrag at selskapet har diktet opp et avskjedsgrunnlag for å slippe å betale sluttvederlaget.

- Poenget med å påberope seg avskjed er å slippe å betale fratredelsesvederlaget, det er utelukkende det som er formålet, sa Skard.

Sendt på gangen

Karlstrøm ledet selskapet fra oppstarten i november 2007 til han ble sykmeldt i oktober 2014, og så sagt opp i april 2015. Skard hevdet i retten at Karlstrøm ble sykmeldt etter et opprivende styremøte, der daværende styremedlem Anders Onarhem med støtte fra tunge aksjonærer sendte Karlstrøm på gangen.

- Styremøtet åttende oktober 2014 er en skjellsettende dato i denne saken og et vippepunkt for flere relasjoner. På møtet krevde Onarheim at Karlstrøm og daværende styreleder Johan Petter Barlindhaug gikk på gangen og ble enige seg i mellom om hvem av de to som skulle slutte, sa Skard.

Barlindhaug var styreleder fra oppstarten av selskapet høsten 2007 og jobbet tett med Karlstrøm til Barlindhaug trakk seg i november 2014.

Skjellsettende styremøte

- Dette styremøtet og denne datoen er skjellsettende og helt avgjørende for rettssaken. Barlindhaug gikk av som styreleder. Erik Karlstrøm var på dette tidspunkt så nedkjørt og overarbeidet at han sykmeldte seg denne dagen, sa Skard, som mener det er oppsiktsvekkende at styret ikke avskjediget Karlstrøm før nesten seks måneder senere.

Anders Onarheim ble styremedlem i februar 2014 og styreleder i oktober samme år etter at Barlindhaug trakk seg. Skard mener konflikten mellom North Energy og Karlstrøm oppsto etter at Onarheim kom inn i styret.

Onarheim er selv tilstede i rettssaken og forsøkte å hilse på Karlstrøm da rettssaken startet mandag morgen. Det ble med et raskt forsøk på håndhilsen, der Karlstrøm og Onarheim ikke snakket sammen.

Delvis lukkede dører

Onarheim sier til DN at han ikke ønsker å kommentere påstandene fra Karlstrøms advokat, siden han selv skal vitne i rettssaken tirsdag.

Skard hevder Karlstrøm frem til Onarheim kom inn i styret fikk gode attester fra styret, noe de årlige bonusutbetalingene til Karlstrøm var et bevis på. Karlstrøm var frem til han sluttet den fjerde best betalte oljedirektøren i Norge, med lønn- og bonusutbetalinger på vel åtte millioner kroner i året.

North Energy har begjært at rettssaken går for lukkede dører når styreprotokoller med sensitive forretningshemmeligheter legges frem for retten. Karlstrøms advokat og pressens representater argumenterte imot begjæringen og hevdet saken har stor offentlig interesse.

Retten godtok North Energys begjæring, og tilhørerne og pressen må dermed forlate rettssaken når styreprotokollene legges frem. DN og Altaposten har anket avgjørelsen om lukkede dører til lagmannsretten.

North Energys advokat holder sitt innledningsforedrag senere mandag. Rettssaken pågår frem til torsdag.

 

Les også:

Krangler om avskjedigelse dnPlus

Strid om sluttpakke

Oljedirektør må gå på dagen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.