- Personlig mener jeg dette er russefeiringsaktig, sier Gunnar Breivik til DN.

Han sammenligner ikke fyllekjøring med festing, men han mener at det uavhengig av Northugs bilkrasj snart må tas et oppgjør med drikkekulturen i flere toppidrettsmiljøer.

- På meg virker det som om det er en slags forventning om at når sesongen er ferdig, så skal det festes. Når man har vunnet noe, så skal det festes. Det blir synligere og synligere siden media er kommet så tett på, sier han.

- Det er absolutt på tide med en gjennomgang av hvor vi er og hvor vi vil. Idrett på toppidrettsnivå er noe annet enn sirkus. Toppidretten ønsker å være noe mer enn det. Utøverne skal være verdt å etterligne, de representerer en kultur som viser frem hele mennesket, ikke bare artisten.

Professoren mener det blir paradoksalt når utøvere på den ene siden fremhever den nærmest puritanske kulturen de lever i, mens man ser flere og flere tilfeller på det motsatte.

- Glad i en fest, men...

- Men for all del, det er ikke noe nytt at det kan festes relativt hardt i for eksempel langrennsmiljøene. På 60-70 tallet var man også glad i en fest, det ble bare ikke gjort kjent på samme måte som i dag.

Tidligere studier fra Statens Institutt for Rusmiddelforskning viser at nordmenns alkoholkonsum økte med 20 prosent fra 1993-2000, og med ytterligere 1 liter per år per innbygger fra 2000-2010. Eldre forskningsartikler viser en tendens til at alkoholinntaket i sportsmiljøer er høyere enn hos befolkningen forøvrig. Ettersom tidligere studier har vist at alkohol kan ha negativ innvirkning på restitusjonen satte Norges Idrettshøgskole i gang en studie om alkoholens effekt på restitusjonen.

Studien konkluderte med at verken høyt eller lavt inntak av alkohol hadde en direkte negativ effekt på restitusjonen, men en langsiktig negativ effekt. Under studien fikk deltagerne, som var godt trente og vant med å drikke alkohol - servert alkohol 1-3 timer etter fysisk aktivitet.  I utgangspunktet hadde deltagerne alkoholinntaket begrenset til tre ganger i uken og ikke mer enn 10 enheter per uke. 12 – 24 timer etter inntaket viste samtlige testpersoner konsekvent høyere kortisolnivå. Kortisol er et stresshormon.

- Dette er assosiert med overtrening, sier førsteamanuensis ved NIH Gøran Paulsen.

Man fant også lavere testosteronnivå  og disse to faktorene kan på sikt medføre negative konsekvenser. Artikkelen ble publisert i det amerikanske tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Excercise 20.mars 2014.  

- En klassisk ungdomsulykke med promille

Adferdsviter Dagfinn Mo håper Northug-saken forsterker budskapet til ungdom og andre om hva som leder til stygge ulykker.

- Selve hendelsen er en klassisk promilleulykke som vi ser mange tilfeller av blant unge mennesker, sier seniorforsker Dagfinn Moe ved Sintef til DN.

- Det interessante er motivet; hva Petter Northug har tenkt og gjort de siste timene og minuttene før han valgte å kjøre og hvorfor han kjørte på denne måten og mistet kontrollen.

At en toppidrettsutøver gjør noe slikt, er ikke overraskende, mener Moe.

- Men det betyr ikke at de er mer utsatt enn andre, påpeker han.

Glade i fart og spenning

I en årrekke har han studert personlighetstrekk hos utsatte førere - alt fra biologiske forhold om modningsprosesser i hjernen til sosiologiske fellestrekk.

- Mange toppidrettsutøvere er risikovillige og glade i fart og spenning, kjører for fort og straffes for det.  Men Northug har tatt et steg her som er noe mer enn en fartsbot eller et mistet førerkort, sier Moe, som har gransket hundrevis av ulykker.

- Det er alltid en historie med flere faktorer knyttet til person og omstendigheter som kan forklare hendelsesforløpet.

Etter at rettsvesenet har gjort jobben, mener han man bør man se på læringspotensialet denne hendelsen representerer ut over straffereaksjonen.

- Det ligger absolutt et læringspotensial her. Både for unge mennesker i samme situasjon som Northug, men også for samfunnet generelt. Ingen liv gikk tapt, og det er ikke minst Nortug selv glad for. Alle bør tenke seg godt om, både pressen, sponsorer, idrettsmiljøer. Northug har det ikke godt nå, og kanskje vil han selv dele disse erfaringene med ungdom senere, sier Moe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.