Norwegian-sjef Bjørn Kjos venter med å bli stor i Asia. De to første årene vil han vokse mest på flyruter til USA, skriver Dagens Næringsliv.

I oktober åpner Norwegian en egen flybase i New York eller Florida med amerikanske ansatte. Om ett år jobber 800 ansatte på langrutene.

- Dette er en helt annen verden, sier Bjørn Kjos til DN, og måler seg med konkurrentene.

Etter flere års planlegging er erobringen av nye kontinenter i gang. Lenge har Kjos snakket om å knytte Asia nærmere Europa, og å skape et nav av lavprisruter ut fra Bangkok i Thailand.

Nå er tonen en annen. Kjos vil vokse mest i en annen himmelretning.

- De neste par årene vil vi først og fremst vokse på ruter til og fra USA. Det er logisk, fordi de største trafikkstrømmene er der i dag, sier Kjos.

- Jeg tror fortsatt på Asia, men vi skal først og fremst følge trafikken, sier han.

- Langt billigere
Hans nye analyse handler også om færre hindringer på en syv timers flyreise til New York, enn andre veien. I Asia kan han ikke fly hvor han vil.

- Det er lettere å skaffe seg trafikkrettigheter mot USA, fordi markedet der er helt åpent. I Asia tar det fortsatt lang tid, sier han.

Norwegian følger liberaliseringen av flymarkedet i Asia nøye. I Sørøst-Asia er landene i ferd med å åpne luftrommet mellom seg og resten av verden.

Bjørn Kjos vil ikke ha vanskeligheter med å finne nye kolleger i USA, der arbeidsledigheten er på jevnt over syv prosent. Hvert Dreamliner-fly krever rundt 25 piloter og 70-80 kabinansatte. Allerede neste år når besetningen 700-800 ansatte og over halvparten kan komme i USA.

- Vi etablerer en egen base med ansatte i USA når vi får det tredje Dreamliner-flyet i slutten av oktober. I Asia er besetningen 50 prosent billigere enn hjemme, og i USA er det også langt billigere. Det er flyselskapene i USA vi konkurrerer mot, sier Kjos.

Les også: Bjørn Kjos har fått flyet sitt

Juni ble rekordmåned for Norwegian

Norwegian skuffet markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.