Hovedindeksen på Oslo Børs klatret onsdag etter positiv utvikling i de asiatiske børsene. Her hjemme ble det imidlertid rettet mest oppmerksomhet mot Norwegians mega-ordre.

Flyselskapet har lagt inn bestilling på totalt 222 nye fly fra Boeing og Airbus og har i tillegg ingått en opsjon på å bestille ytterligere 150 nye fly.

Kjøpsordrene har en samlet listeprisverdi på 127 milliarder kroner og er Fastlands-Norges desidert største enkeltinvestering, og også helt på høyde med de største investeringene i olje- og gassnæringen.

Analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities sier det er viktig å ha med seg at Norwegian trolig får store rabatter, slik at kjøpsprisen ikke er 127 milliarder kroner.

- En slik ordre kvalifiserer for en enorm rabatt. På flykjøpene Norwegian gjorde i 2007 regner vi med at de fikk en rabatt på 45 prosent. Den gang så fremtiden tøffere ut i flybransjen, men vi skal nok regne med at Norwegian får 40-50 prosent rabatt på disse ordrene, sier Sivertsen til DN.no.

Norwegian-aksjen steg kraftig på nyheten. Aksjen NAS endte opp 13,3 prosent.

Les mer: Norwegian kjøper fly for 127 mrd

Optimistiske til aluminium
Norsk Hydro var blant aksjene som steg svakt. Ifølge en oppdatering fra Goldman Sachs var det lett optimistisk stemning under Platts aluminiumskonferanse i USA forrige uke. Deltagerne var spesielt positive til utsiktene for flyindustrien i 2012, men det ventes også god etterspørselutvikling fra den amerikanske bilindustrien.

"Sammen med svakere tilbudsvekst i regionen i 2010 (og betydelige lagerkø på LME) kan dette føre til noe høyere premier i USA fremover", skriver meglerhuset.

Også Nordea Markets viser til vekst i aluminiumsetterspørselen fra den amerikanske bilindustrien som en viktig faktor i dagens marked og tror den samlede sluttbrukeretterspørselen har steget de seneste ukene.

Men Nordea Markets påpeker at det er svak utvikling i verdensøkonomien som tynger utviklingen i aluminiumssektoren for tiden og tror det vil bli tatt ytterligere kapasitetstilpasninger da deler av produksjonen fortsatt går med tap på dagens prisnivå.

Ifølge en ukesoppdatering fra Arctic Securities er det nå meldt om nedstenging av ti europeiske smelteverk.

Norsk Hydro steg 0,2 prosent til 30,80 kroner og ble omsatt for 134v millioner kroner på Oslo Børs.

Goldman Sachs trekker frem Golden Ocean
I en sektoroppdatering for global transport peker Goldman Sachs på at tørrbulkratene har falt som følge av mindre jernmalmtransport til Kina som følge av sterk lagerbyggingsprosess i november og værforstyrrelser.

Baltic Dry-indeksen ble onsdag notert til 784 poeng, mens den før nyttår var notert til 1.738, som tilsvarer et gjennomsnittlig ratefall i spotmarkedet på 54,9 prosent.

Goldman Sachs trekker frem Golden Ocean som sin beste salgsidé.

Golden Ocean falt tidligere på dagen onsdag, men snudde opp i løpet av ettermiddagen og stengte på 4,76 kroner, 1,5 prosent høyere enn den åpnet.

Oslo Børs steg 0,23 prosent til 395,17 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3,8 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.