Norwegian har fått driftstillatelse og lisens i EU, melder flyselskapet onsdag.

Dermed blir Norwegians langdistanseselskap Norwegian Air International Limited (NAI) et irsk selskap, underlagt irsk tilsyn.

- Langdistanseselskapet har allerede bygd opp sin administrasjon i Dublin og er klar for å drive flyoperasjonen underlagt irske tilsynsmyndigheter, skriver Norwegian i onsdagens pressemelding.

Slår tilbake
Å fly til USA og Thailand med hovedbase fra Irland, og med piloter og kabinpersonale fra USA og Thailand, har siden i fjor sommer vært planen til Norwegian.

Selskapet oppgir tilgangen til fremtidige trafikkrettigheter til og fra EU som hovedgrunnen for å ha etablert sitt langdistanseselskap i Dublin. Norwegian beskylder samtidig kritikerne for å komme med en rekke usanne beskyldninger både mot dem og mot Irland.

- Valget av Irland skyldes ikke at landet har spesielle regler som tillater amerikanske eller asiatiske besetningsmedlemmer, slik både politikere og fagforeninger har hevdet, skriver selskapet.

- Faktum er at Norwegian kunne basert langdistanseoperasjonen i et hvilket som helst europeisk land og hatt amerikanske og asiatiske besetningsmedlemmer, slik flere andre europeiske flyselskaper har hatt i en årrekke, skriver Norwegian.

I bestilling
Norwegian skriver videre at det har mer enn 260 nye fly i bestilling og har planer om å lansere en rekke nye ruter inn og ut av Europa.

Overføring av det første Dreamliner-flyet til den nye EU-AOC-en ble gjennomført onsdag. De øvrige flyene overføres etter hvert, opplyser Norwegian.

Selskapet kunne allerede tidligere i måneden melde at det hadde innfridd kravene for en driftstillatelse i Irland. Nå som denne er på plass, trenger selskapet bare en operasjonell tillatelse i USA gjennom det amerikanske transportdepartementet. Uten den kan ikke Norwegian fly til og fra USA med den irske lisensen.

- Saksbehandlingen er påbegynt, men kan ikke avsluttes før den irske lisensen foreligger, sa kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til DN i forrige uke. Etter det DN forstår, tar behandlingen tre til fire uker.

Mest lest på DN.no i dag:
- De holdt på å drepe Rimi
Kjemper med nebb og klør mot søkkrike flyselskaper
Asia i dag: Et grønnere Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.