Norwegian Air Shuttle og Det norske oljeselskap var blant selskapene som steg på en lite endret Oslo Børs fredag.

Norwegian leverte fjerdekvartalstall som indikerte solid kostnadskontroll ifølge Carnegie.

Norwegian rapporterte ebitda på 53 millioner kroner for fjerde kvartal mot markedets forventinger på -14 millioner og Carnegies estimater på -41 millioner.

Lavere kostnader og høyere tilleggsinntekter bidro til det gode resultatet ifølge Carnegie, som viser til at lenger gjennomsnittsdistanse samt introduksjon av nye fly bidro til å senke enhetskostnadene.

Pre-sale billetter
Carnegie viser til at Norwegian hadde booket pre-sale billetter for 1,7 milliarder ved årsslutt, som er opp 500 millioner kroner siden samme tid i fjor. Meglerhuset mener Norwegian er for konservative når de guider yield, og tror at selskapet vil overraske med bedre yield og lavere kostnader i tiden som kommer.

Carnegie ser ingen grunn til å endre sine aggressive estimater på flyselskapet, og viser til kursmål på 250 kroner pr aksje, og et klart kjøp.

SEB Enskilda viser til Norwegians enhetskostnader på 0,30 kroner, eksklusive drivstoff og hedgetap sammenlignet med fjorårets 0,33 kroner.

-Med et sterkt pre-sale salg på 1,7 milliarder har Norwegian økt salgsdekningen fra 52 dager i fjerdekvartal til 59 dager.

Gitt fortsatt økning i billettsalget i Skandinavia, gjentar vi vårt positive syn for 2013 når det kommer til kostnader og inntekter, skriver SEB Enskilda.

Meglerhuset oppjusterer estimatene sine og viser til kursmål på 231 kroner pr aksje.

Norwegian endte opp 6,0 prosent til 196,10 kroner, omsatt for 161 millioner kroner på Oslo Børs.

Det norske opp
Det norske var også blant blant aksjene som steg og var opp 5,8 prosent til 88 kroner pr aksje etter at selskapet kom med resultat for fjerde kvartal og publiserte AGRs ressurssertifisering for selskapet og Johan Sverdrup-feltet.

AGR sertifiserte Det norskes reserver til 308-487 millioner fat, der rundt 80 prosent er fra Johan Sverdrup-feltet, tilsvarende 246-390 millioner fat.

Selskapet har 20 prosent eierandel i lisens 265, som tilsier at ressursene utgjør 1,23-1,95 millioner fat oljeekvivalenter, tilsvarende et midtpunkt på 1,59 millioner fat, rundt 200 millioner fat høyere enn Statoils tidligere guiding.

-Johan Sverdrup står for mer enn 70 prosent av verdiene i selskapet og det blir derfor tungtveiende når de kommer med informasjon om feltet. Dette går i riktig retning etter at Lundin nedjusterte for nabolisensen. Man får forsterket syn på at det er vesentlig forskjeller mellom lisensene. Derfor får aksjen en bra reaksjon i dag, sier analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans fredag.

Gjøen sier at verdioppgangen fra hennes estimat til dagens midtpunkt utgjør rundt elleve kroner pr aksje, med noe hun mener er en forsiktig verdiberegning.

-Da mener vi det er et godt oppsidepotensial i aksjen. Verdiene av feltet vil fremover være avhengig av ytterligere spesifiseringer, men også vel så viktig, hvordan selskapet vil finansiere utbyggingen. Derfor er vi også noe forsiktige på et tidlig tidspunkt, sier hun.

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 118 kroner pr aksje.

Societe Generale forblir forsiktig rundt de nye ressursanslagene for Johan Sverdrup-feltet, og avventer ny oppdatering fra operatøren Statoil i fjerde kvartal, ifølge en oppdatering fredag.

De mener at AGRs ressursoppdatering gir et sannsynlighetsintervall på 1,3 (P90) til 1,93 (P10) milliarder fat olje på PL 265, som indikerer et midtpunkt på 1,61 milliarder (P50), som er 200 millioner fat høyere enn Statoils tidligere midtpunktguiding på 1,4 milliarder.

Societe Generale opplyser videre at ressursoppdateringen var et resultat av dets positive avgrensningsaktivitet på PL 265, som bekreftet god reservoarkvalitet og estimert tykkelse.

«Vi forblir forsiktige på disse estimatene fra en juniorpartner, men må nå vente til fjerde kvartal 2013, når operatøren på PL 265, Statoil, planlegger å oppdatere markedet», skriver Societe Generale.

Swedbank First Securities mener fjerdekvartalsresultatet til Det norske var noe bedre enn ventet, drevet av lavere kostnadsførte letekostnader. Netto kontanter var imidlertid lavere enn ventet som følge av høyere driftsmessige investeringer.

«Utsiktene forblir uendrede og vi venter å gjenta vår kjøpsanbefaling med kursmålet 130 kroner», skriver analytiker Henrik Madsen i en oppdatering fredag.

Han viser i oppdateringen til AGRs sertifisering, og skriver at ressursoppdateringen for Det norske og Johan Sverdrup var «spot on» hans estimat.

«Vi ser på dette som positivt, ettersom våre estimater inkluderer over 44 millioner fat oljeekvivalenter med økt oljeutvinning, som nå blir bekreftet av AGR», heter det.

Det norske var omsatt for 128 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 0,26 prosent til 471,00 poeng. Aksjene som inngår i indeksen var omsatt for 3,5 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.