Norwegian har besluttet å ta også det andre av sine to Dreamlinere ut av trafikk for å foreta sikkerhetstester, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Gjentatte problemer med elektrisitet og hydraulikk har allerede satt selskapets første Boeing 787 Dreamliner-fly på bakken.

Testene skal utføres så snart det første flyet er tilbake i luften, trolig i slutten av neste uke.

Flyet som nå skal undersøkes har imidlertid hatt færre problemer enn det som allerede er satt på bakken, og sikkerhetstestene er ifølge Norwegian et rent forsiktighetstiltak.

– Vi forventer å ha flyet tilbake i drift mot slutten av neste uke, sier talskvinne Charlotte Holmberg Jacobsson i Norwegian til Reuters.

– Mange dager
I motsetning til de opprinnelige planene om å teste ut den første Dreamlineren på kortdistanseruter, setter Norwegian inn flyet rett inn på langdistanserutene, melder Reuters.

Det er ikke kjent hvor lenge det andre flyet vil være ute av trafikk, men ifølge Boeing vil undersøkelsene og reparasjonene ta «mange dager».

Ifølge tall VG hadde innhentet fra Avinor forrige uke, hadde 73 av Norwegians 97 langdistanseflyginger vært forsinket fram til utgangen av september.

På et møte med toppledelsen i Boeing på Fornebu i slutten av september, gjorde Norwegian-sjef Bjørn Kjos det klart at selskapet ikke lenger godtar problemene med de nye Dreamliner-flyene. Allerede neste år skal Norwegian få seks nye Dreamlinere fra Boeing.

– Kostbart
Flyanalytikere tror langdistansesatsingen vil gi Norwegian store tap i oppstartsåret. Flyselskapet kan blant annet bli nødt til å måtte betale mange millioner kroner i erstatning til misfornøyde kunder dersom Transportklagenemnda ikke er enig i at omstendighetene rundt de mange forsinkelsene er ekstraordinære, skrev Dagbladet forrige uke.

Ved siden av dekning av utgifter til mat og hotell, kan forsinkede Dreamliner-passasjerer ha rett på full kontantkompensasjon på 600 euro – snaut 5.000 kroner – dersom nemnda mener forsinkelsene ikke skyldes en ekstraordinær situasjon. Pengene utbetales for distanser over 3.500 kilometer, og dermed kommer begge langdistanseflygingene til New York og Bangkok inn under regelen. (

Les også: - Bare fordi du er flyteknikker betyr det ikke at du har peiling
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.