Norwegian vil flagge ut til Ryanairs hjemland Irland for å benytte personell med asiatisk lønns- og arbeidsvilkår når det starter sine langdistanseflygninger, skriver Dagens Næringsliv.

Luftfartstilsynet behandler nå saken.

Personellet skal etter planen brukes på flygninger til og fra New York, Florida og Bangkok. Norwegian kan dermed redusere lønnsutgiftene og oppnå bedre lønnsomhet på langdistansesatsingen, ifølge DN.

Norske lønninger gjør det håpløst å konkurrere mot asiatiske flyselskaper, mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Regjeringen har imidlertid satt en stopper for at Norwegian kan ha asiatisk besetning på norskregistrerte fly.

Ut av tenkeboksen
Siden regjeringen fattet sin beslutning i januar, er Bjørn Kjos ifølge Dagens Næringsliv i ferd med å komme ut av tenkeboksen. Ifølge avisen blir trolig Norwegians nye Boeing Dreamliner-fly registrert i Irland og ikke i Norge.

Norwegian sendte 17. april et brev til Luftfartstilsynet om dette.

– Endelig beslutning er ikke tatt, men Irland er en mulighet som vi også har en dialog med tilsynet om. Årsaken til dette bør jo være godt kjent, vi retter oss selvsagt etter norske myndigheters krav om at fly med utenlandsk besetning skal være utenlandsregistrert, slik den norske utlendingsforskriften er formulert. Norwegian har selv ikke hatt noe ønske om utenlandsregistrering, men dette er den gamle særnorske bestemmelsen som den nåværende regjeringen har valgt å holde på, sier Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til DN.

Fagforeningen Parat liker ikke Norwegians fremgangsmåt og nestleder Vegard Einan sier til DN at foreningen vil advare norske myndigheter om det hvis Norwegian flytter langdistanseflyene til Irland, da Parat mener det er en omgåelse av det politiske vedtaket i januar.

Les også: Tar Ryanair til Høyesterett om nødvendig


SAS svært kritisk til Norwegian-ansatte fra Bangkok

- Norwegian har lurt nordmenn til å tro at unormalt billige flybilletter er den nye standarden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.