Norwegian forsøker å stable om selskapet i forkant av den varslede pilot-streiken, skriver Dagens Næringsliv.

Hvis ikke megling fører frem søndag 3. november, så kan flyene stå på bakken neste morgen.

Norwegian vil at over 220 piloter i Sverige og Danmark skal si ja til å flytte over i et bemanningsselskap og fristille seg fra tariffavtalen innen 1. november.

Kan miste streikeretten
Det er samme dag som meglingen starter.

Ved overflytting risikerer de ifølge DN å miste streikeretten.

– Det er helt uhørt. De vil forsøke å svekke fagforeningen midt under innspurten i forhandlingene, sier leder Halvor Vatnar i Norwegian Pilot Union (NPU) til Dagens Næringsliv.

I en pressemelding sist uke forklarte Norwegian hvordan virksomheten i Skandinavia vil bli overført til det nye datterselskapet Norwegian Air Norway as og at pilotene skal få beholde «nåværende lønns- og arbeidsvilkår.»

To valg
Sist fredag var det imidlertid et allmøte for de svenske pilotene på Arlanda ved Stockholm med Norwegian-sjef Bjørn Kjos tilstede. Der ble pilotene stilt overfor et karrierevalg som de må treffe i løpet av to ukers tid.

* De kan enten bli med over til Norwegian Air Norway i forbindelse med en virksomhetsoverdragelse. Da beholder de dagens tariffavtale.

* Eller de kan bli med over i Norwegian Air Resources ab (NAR) med en fast stilling, og avtalen er sukret for å få flest mulig over hit.

Dersom de takker ja til å bli med over i NAR, får pilotene tilbud om tre prosent høyere lønn. De beholder en rekke av dagens oppsparte rettigheter, men pilotene må si fra seg tariffavtalen, som i praksis betyr at de risikerer å miste streikeretten.

- Tilfeldig at det skjer samtidig
Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian avviser påstander fra pilotforeningen om at endringene blir hastet gjennom for å hindre at en streik setter flyene på bakken.

– Det er tilfeldig at dette skjer samtidig med at vi skal omforhandle tariffavtalen. Endringene har vært planlagt i lang tid. De ansatte får beholde dagens vilkår og de kan organisere seg hvor de vil. Det styrer selvsagt ikke Norwegian og vi er ikke avvisende til å inngå kollektivavtaler i de nye selskapene som vil bli oprettet, men det må være tilpasset det enkelte land, sier Skånvik til Dagens Næringsliv.

Halvor Vatnar har 620 medlemmer som kan bli tatt ut i streik om to uker.

– Selskapet vil ha de ansatte over i et nytt selskap på rekordtid og midt under en mulig konflikt. Mange piloter lurer på hva de skal gjøre og vi mener det fremstår nesten som en trusel, sier Vatnar.

Igår sendte Parat en stevning til Arbeidsretten for å få prøvd om Norwegians kabinansatte har lov til å bli med i en sympatistreik.

Les også: Norwegian-piloter varsler storstreik om to uker


Norwegian splittes i flere selskaper

Norwegian-topp: - Du kan definitivt ikke ha høydeskrekk!

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.