- Det var, som Kjos beskriver det, en spøkefull tone, sier Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske til DN.

I Norwegian-sjef Bjørn Kjos' nye bok skriver Kjos at daværende næringsminister Giske ba Norwegian vurdere å kjøpe SAS våren 2011. 

Regjeringen hadde nettopp skrevet i en stortingsmelding at den ville vurdere å selge seg ut av SAS, og Kjos spurte Giske i en litt fleipete tone da de møttes på en operaforestilling om de hadde funnet noen kjøpere, beskriver Kjos.

«Spøkefull»

Ifølge Giske var det akkurat en «fleipete tone» det var snakk om.

- Bakgrunnen var at vi hadde lagt frem en stortingsmelding der vi sa at vi ikke trengte å sitte med eierskap i SAS og at økonomien i selskapet var kritisk, sier Giske, og understreker:

- Dialogen var spøkefull.

Giske peker på at det ville blitt alt for store utfordringer konkurransemessig dersom Norwegian skulle ha kjøpt SAS.

- Et salg til Norwegian hadde vært komplisert, sier han.

- Ikke alvorlige fremstøt

Kjos skriver i boken at han tok med forslaget til daværende styreleder Bjørn Kise i Norwegian, som virkelig tente på ideen. Selv var Kjos skeptisk til ideen.

Imidlertid beskriver Kjos at forslaget ble tatt langt før det ble glemt. Ifølge boken hadde Norwegian et møte med Næringsdepartementet der det ble redegjort hvordan Norwegian kunne overta SAS.

Flere møter fulgte, og vel en måned senere møtte Norwegian utsendingene fra Danmark og Sverige sammen med Næringsdepartementet. Både SAS' representanter fra Sverige og Danmark likte ideen.

Giske på sin side mener derimot at ingen seriøse forhandlinger fant sted.

- Det ble ikke noe alvorlig fremstøt. Kjos tenkte nok mer over den muligheten, enn jeg gjorde, sier han.

SAS’ informasjonssjef Knut-Morten Johansen understreker tirsdag kveld at han ikke har lest boken.

- Men det er klart at situasjonen til SAS var særdeles alvorlig på dette tidspunktet. Nå viser historien at vi lykkes med den omfattende omstillingen. Når det gjelder spørsmål om eierskap, må de rettes til eierne, sier han til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Børsrakett avslører storkunde

BP varsler flere storsalg

Må dekke PR-byrås cognac og redbull

Se DNTV: Nå styrer Teslaen (nesten) seg selv

Nå styrer Teslaen (nesten) selv
Tesla Model S P90D er ikke bare latterlig rask, den kan også nesten kjøre selv.
01:43
Publisert: