Norwegian-pilotenes fagforeninger i Norge og Sverige opplyser at streikende piloter er blitt oppringt og forsøkt lokket over på kontrakter med bemanningsselskapet OSM. – Ren bløff, sier Norwegian.

– Vi er kjent med at OSM har brukt kvelden på å ringe rundt til piloter i Norge og Danmark for å tilby OSM-kontrakter. Tilbakemeldingene renner inn fra våre medlemmer, og de sier unisont nei til disse kontraktene, sier forbundsleder Halvor Vatnar i Norwegian Pilot Union (NPU) til NTB tirsdag kveld.

Han sier samholdet i pilotkorpset er sterkt, og at telefonene det er kommet inn meldinger om, utelukkende oppleves som nok et forsøk på fagforeningsknusing.

Også i Sverige melder Svensk Pilotförening om tilsvarende telefoner, men her opplyses det at telefonene har kommet fra Norwegian selv. Leder Martin Lindgren sier pilotene trues med å miste jobben dersom de takker nei til en overgang til OSM.

– Norwegian har gjennom kvelden ringt rundt til flere piloter med et individuelt tilbud om at disse bør akseptere en ansettelse i selskapets bemanningsselskap OSM Aviation. Sier de nei, har de ikke lenger noen jobb, sier Lindgren til Sveriges Television.

– Bløff

Meldingene om at piloter i hele landet har fått telefoner med tilbud om overgang til OSM, er noe kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad i Parat mener gir et godt bilde av situasjonen.

– At det er satt i gang en massiv ringerunde sier noe om konfliktnivået, sier Sigmundstad til NTB.

Hos Norwegian tilbakeviser man imidlertid fullstendig at selskapet benyttet tirsdagskvelden til å ringe rundt til pilotene for å lokke dem over på dårligere kontrakter i OSM.

– Dette er ren bløff fra foreningenes side. Norwegian har ikke tatt kontakt med piloter. Når det gjelder OSM, så kan jeg ikke svare for dem, men jeg kan garantere at de ikke har ringt på vegne av Norwegian, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NTB.

– Antakelig gjør de det for å skaffe seg sympati i konflikten, mener hun.

– Ønsker konkurs

Onsdag trappes pilotstreiken opp kraftig og rundt 650 piloter vil være omfattet av streiken. Det får store konsekvenser for flytrafikken, og tirsdag ga Norwegian beskjed om at alle onsdagens innenlandsflyginger i Norge, Sverige og Danmark innstilles. Om lag 35.000 kunder rammes.

Mandag skrev Finansavisen at Norwegian og flyselskapets sjef Bjørn Kjos ønsker en konflikt slik at de kan slå datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) der de streikende pilotene i Norge er ansatt, konkurs.

Ifølge det avisen betegnet som en sentralt plassert kilde, vil 500 av pilotene få tilbud om ny jobb i OSM, mens 200 vil måtte finne seg noe annet å gjøre.

At Norwegian-ledelsen har ønsket konflikten for å kunne slå datterselskapet konkurs, er blankt avvist av styreleder Bjørn H. Kise.

Søksmål

Parat varslet tirsdag Norwegian om et søksmål der pilotene vil kreve ansettelse i morselskapet Norwegian Air Shuttle fremfor datterselskapet de nå er ansatt i. Ett av kravene fra de streikende pilotene er å få en tariffavtale med morselskapet.

Samtidig er det klart at pilotene står samlet dersom NAN ender opp med å bli slått konkurs. Etter det NTB erfarer, har selv de pilotene som regnes som mest selskapsvennlige, vært krystallklare på at de ikke ønsker å gå over til OSM.

– En løsning på konflikten er avhengig av at medlemmene står samlet. Når vi igjen har fått bekreftet full tilslutning fra våre medlemmer, vil ethvert forsøk fra selskapet på å splitte pilotene bli blankt avvist, sa NPU-leder Halvor Vatnar mandag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Professor: Norwegian må kutte kostnader

 
Norwegian leier inn fly – fagforeningen reagerer

– En krise for selskapet

 
– Ikke en eneste skandinavisk pilot i Norwegian er på jobb i morgen