Luftfartsmyndighetene i USA har utsatt å ta stilling til Norwegians søknad om å få tillatelse å fly ut fra USA. Saken er nå sendt til Det hvite hus for videre behandling med ukjent sluttdato. Norwegian-sjef Bjørn Kjos avventer mellomvalgene i USA for å få permanent flytillatelse. Hele Representantenes hus, samt 33 seter i Senatet er på valg.

- Det er jo et nært forestående mellomvalg i USA nå, og jeg regner ikke med at vi får noen avgjørelse før etter disse valgene, sier Kjos.

Bjørn Kjos og Norwegian har møtt stor motstand både fra fagforeninger og etablerte flyselskaper , men også fra amerikanske politikere.

Dynamikken og rasjonaliteten for amerikanske politikere som er på valg er ikke helt enkelt å forutsi i et valgår, ifølge Norwegian.

- Mange av politikerne i USA får jo penger fra våre konkurrenter, konstaterer Kjos.

Flere av disse politikerne som har uttalt seg kritisk til å gi Norwegian disse tillatelsene har nemlig fått valgkampstøtte blant annet fra fagforeninger som organiserer amerikanske luftfartsansatte.

Kjos har stor forståelse for at verken fagforeninger eller flyselskaper i USA ønsker ham velkommen.

- De vil jo ikke ha konkurranse, sier Kjos.

- Du har ikke vurdert å bidra med valgkampstøtte selv?

- Nei. Det får amerikanerne stå for selv, men jeg forventer at amerikanske myndigheter forholder seg til de avtaler de har gjort med andre land, sier Kjos og henviser til den såkalte ”Open Skies”-avtalen.

Kjos sier han uansett på kort sikt ikke er avhengig av en slik tillatelse for å fly, og han er sikker på at amerikanske myndigheter vil gi ham de nødvendige papirene til slutt.

- Det er ikke rettslig holdbart å gå imot oss, hevder Kjos.

- Jeg kan i prinsippet fly i ti år på de tillatelsene vi har i dag. Det er når vi skal fly østover at vi får problemer, sier Bjørn Kjos.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.