Fredag slapp Norwegian passasjertall for juli. Flyselskapet kunne vise til rekordmange reisende passasjerer for en enkeltmåned noensinne, med i underkant av 3,6 millioner passasjerer. Inntjeningen per passasjer (yielden) var riktignok ikke like sterk, på 0,49 kroner, mot 0,52 kroner samme periode i fjor, som passasjertallet. 

Det var også en annen positiv nyhet i rapporten fredag. Norwegian rapporterer nemlig om en gevinst per utgangen av juli på totalt 378 millioner kroner knyttet til prissikring av deler av selskapets drivstofforbruk, på flysjangeren såkalt «jet fuel». Det vil si at flyselskapet i forkant har bundet prisen for drivstoffet frem i tid, i håp om en gunstigere pris enn markedet kan tilby siden. Av gevinsten er 73 millioner kroner allerede realisert, mens resten er såkalte urealiserte gevinster. 

Mer enn 400.000 tonn

For de kommende to kvartalene har Norwegian sikret henholdsvis 205.000 og 189.500 tonn til 486–487 dollar per tonn, mens det langsiktige behovet er sikret med i alt 481.500 tonn jet-fuel til en gjennomsnittspris på 492 dollar per tonn. Norwegian har hatt en langsiktig sikring på minst 400.000 tonn helt siden høsten 2015.

Også tidligere har Norwegian truffet godt på å sikre deler av drivstofforbruket. Høsten 2015 hadde Norwegian spart 1,3 milliarder kroner på lavere oljepris.

– Vårt perspektiv er at vi har valgt å sikre lite på en høy oljepris, men øker sikringene når oljeprisen har falt betydelig, har tidligere finansdirektør Frode Foss forklart for DN. Han sluttet nylig i selskapet, og konstituert finansdirektør Tore Østby i Norwegian besvarte ikke DNs henvendelser innen deadline fredag. 

Analytikerne skuffet

Aksjeanalytikerne som følger Norwegian-aksjen hadde regnet med svakere inntjening, men ble likevel skuffet, og aksjen falt på børsen etter månedsrapporten.

DNB Markets karakteriserer trafikktallene som nøytrale til noe negative, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans, mens Pareto Securities mener de var «noe på den svake siden».(Vilkår)

Syr egen kjole til slottsmiddag
For å få avbrekk fra stortingsproposisjoner syr avtroppende stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) sine egne klær til hverdag og fest.
01:56
Publisert: