- Vi har vist bevegelse. De gir overhodet ingenting, sa leder i Parat, Hans Erik Skjæggerud til TV2 Nyhetskanalen torsdag ettermiddag.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sa tidlig torsdag ettermiddag at nok er nok, og ga pilotene i selskapet frist frem til klokken 15 torsdag for å komme til forhandlingsbordet:

Norwegian: «Nå starter nedtellingen, med en frist for NPU og Parat til klokken 15:00»  

Rett før klokken 15 ble oppfordringen blankt avvist:

- Det er en pistol mot hodet, det er useriøst. Det går inn på meg. Jeg har aldri opplevd maken i arbeidslivet. Det har aldri fungert godt å true noen til forhandlingsbordet. Det skal ikke fungere nå heller, sa Parat-lederen rett før fristen løp ut.

- Er du ikke redd for deadlinen som nærmer seg klokken 15?

- Nei. Det er ikke på denne måten forhandlinger foregår i norsk arbeidsliv, sa han til Dagens Næringsliv.

Det har i noen dager vært spekulasjoner om at Norwegian Kjos har ønsket en konflikt slik at de kan slå datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN), der pilotene er ansatt, konkurs.

- Det ble spekulert i det en god stund før konflikten ble et faktum. Nå kan det se ut til å bli en realitet på tross av at de har avvist det gjennom konflikten. Men det følger at hvis virksomheten og driften skal overføres i en annen form, så har vi rettskrav på de stillingene, sier Skjæggestad til DN.

Etter forrige streik i Norwegian ble de ansatte i Norge, Sverige og Danmark splittet i tre forskjellige selskaper. Skjæggerud understreker at hans medlemmer likevel fortsetter å stå sammen.

- Uansett hvordan Bjørn Kjos flytter rundt på disse sjakkbrikkene, så vil rettighetene til våre medlemmer følge så lenge man skal fly i Norge, Sverige eller Danmark, sier han.

Frykter å bli erstattet av billigere arbeidskraft

- Vi har levd med et gjentakende trusselbilde. Vi har sagt at vi møter NHO, Norwegian og Kjos når som helst og hvor som helst. Vi satt fem timer i natt. Vi ga det vi føler vi kan gi, men de gir ingenting tilbake, sier Skjæggerud.

Skjæggerud sier at pilotene ønsket å komme Norwegian i møte på både pensjon, arbeidstidsordninger og reduserte kostnader på forsikring.

Han fremholder at det pilotene ønsker er en tariffavtale mellom hans medlemmer og morselskapet som ivaretar pilotenes jobbsikkerhet i fremtiden.

- En avtale som sikrer at det er er de som skal fly i Norge, Sverige og Danmark, at de ikke blir erstatttet av billigere arbeidskraft fra utlandet., påpeker han.

- Ikke steile på kravene våre

Skjæggerud sier pilotene nå er forberedt på alle mulige scenarier.

- Vi er ikke steile på våre krav og viser bevegelse. Men vi hører ikke et knyst.

100.000 passasjerer skal være rammet av Norwegian-streiken så langt, ifølge Norwegian.

- Vi beklager at vi har rammet så mange, men det er ikke til å komme unna, sier Hans Erik Skjæggerud.

Å bli truet tilbake til forhandlingsbordet er helt uaktuelt, understreker han.

- Nå får det være slutt på trusselbildet, så får Norwegian komme tilbake og forhandle reelt.

Les også: Frp-representant ber regjeringen gripe inn i streiken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.