Norwegian og Parat har ikke greid å komme frem til en løsning på konflikten mandag.

Mandag ettermiddag kom meldingen om at Norwegian nå ønsker såkalt frivillig lønnsnemnd, en løsning der tariffpartene fraskriver seg retten til å selv avslutte forhandlingene.

- Vi tror at det hadde vært bra nå, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til TV2.

Parat stiller seg imidlertid helt uforstående til Norwegian-utspillet om å be NHO om frivillig lønnsnemnd:

- Vi sitter fortsatt i samtaler med selskapet og dette utspillet kan skade forhandlingene som pågår. Dette er ikke spørsmål om lønn og konflikten kan derfor ikke løses gjennom en lønnsnemnd, sier leder for Parat, Hans-Erik Skjæggerud til Dagens Næringsliv.

  Har ikke råd

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer så lenge partene sitter i forhandlinger.

Skånvik i Norwegian ønsker ikke å kommentere pilotenes avvisning. Hun håper at man snart kan få på plass en løsning:

- Vi hadde et stort underskudd ifjor. Vi har ikke råd til å holde på med ødeleggende streiker altfor lenge. Alle taper på en streik. Vi er alle sammen i samme båt, sier hun til TV2.

Når man ber om frivillig lønnsnemnd må først og fremst begge parter være enige om det, sier Fafo-forsker Bård Jordfald.

Han er likevel usikker på om Norwegian-konflikten vil egne seg for frivillig lønnsnemnd:

- Det er mange komplekse problemstillinger her, som nemnda ville måtte bruke mye tid på. Og hvis konflikten går til frivillig lønnsnemnd, kan det ta måneder før man kommer til en konklusjon. I mellomtiden må streiken avsluttes, sier Jordfald til DN.

  Et mulig tiltak

Anne Sissel-Skånvik i Norwegian understreker at det vil fortsette å være kontakt med Parat utover dagen mandag.

Arbeidskonflikten mellom Norwegian og deres piloter ser fremdeles ut til å være fastlåst.

- Det har gått veldig lang tid nå og veldig mange passasjerer har blitt rammet.  Dette er et mulig tiltak, sier Skånvik.

Frivillig lønnsnemnd betyr at tariffpartene fraskriver seg retten til selv å avslutte forhandlinger. For eksempel fordi de ser at de ikke kommer til noen løsning selv etter megling. Resultatet blir da overlatt til en tredje part for avgjørelse.

- Det er for å få inn en uavhengig part for å løse konfliktområdene som gjenstår, for å få slutt på denne forferdelige streiken. Vi sliter med å se hvordan vi skal kunne få en løsning, sier Skånvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.