Parat kan be Europa og USA om sympatiaksjoner om konflikten trappes opp eller Norwegian bedriver streikebryteri.

– Vi har ikke gått aktivt ut og anmodet om aksjoner, men europeisk og amerikansk fagbevegelse har selv fanget opp hva som skjer og gir sin støtte, sier Arve Sigmundstad, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Parat, til NTB.

– I det øyeblikket vi opplever streikebryteri, vil vi sannsynligvis be om det, sier han.

Onsdag gikk ett medlem av Parat i Norge, som representerer kabinansatte, ut i streik. Samme dag varslet Norwegian-sjef Bjørn Kjos at han vil leie inn nye fly med mannskap for å dekke de streikerammede rutene, dersom streiken blant de kabinansatte skulle bli trappet opp.

Norwegian uttalte fredag at selskapet vil gjøre hva det kan for å unngå en streik, og ville lørdag ikke kommentere saken ytterligere.

– Internasjonal stopp

Den europeiske transportarbeiderføderasjonen (EFT) uttalte fredag at den vil lamme Norwegian i hele Europa hvis selskapet begår streikebryteri.

- Begge parter har brukt for store ord  

– Hvis både Europa og USA sier stopp, vil det i praksis si en internasjonal stopp. Norwegian kan bli stoppet i hele verden, tror Sigmundstad. Han understreker at dette foreløpig er noe som den internasjonale fagbevegelsen må ta stilling til.

Tidligere i år kom fagforeningstopper fra USA og Europa, samt en delegasjon fra det amerikanske pilotforbundet ALPA, til Oslo for å møte norske politikere og den amerikanske ambassadøren. Målet var å stanse Norwegians måte å drive langdistanseflyginger på.

– At Kjos henter crew fra lavkostland som skal jobbe i europeiske høykostland, er et brudd på hvordan den internasjonale flybransjen er bygd opp. Dette er nok noe av bakteppet for det internasjonale engasjementet denne saken gir, sier han.

Tenker på passasjerene

– Vi synes at både Transportarbeiderforbundet og andre burde begynne å tenke litt mer på passasjerene. Den viktigste prioriteten til Norwegian er å sørge for at passasjerene skal bli så lite berørt som overhodet mulig ved en eventuell opptrapping av streiken, sa informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian fredag.

Sigmundstad sier han har vansker for å se at Kjos kan hente inn nye fly i den skala han trenger, for å erstatte de som eventuelt settes på bakken i en konflikt.

– Fra Parats side vurderes dette som et PR-fremstøt for å berolige potensielle passasjerer som vurderer å bestille reiser hos Norwegian, sier han, og understreker at fagbevegelsen også tenker på passasjerene.

– Selvfølgelig er vi ikke ute etter å ta knekken på Norwegian. Vi har 2.000 medlemmer der, og vi ønsker at de fortsatt skal ha en jobb å gå til. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.