Fredag klokken 13.00 møttes partene i Norwegian-konflikten, NHO Luftfart og Parat, til møte hos Riksmekleren.

Norwegian og Nowegian Pilot Union (NPU) var også til stede. 

Pilotene i Norwegian har streiket siden lørdag, og det anslås at rundt 35.000 passasjerer hver dag har blitt rammet av konflikten. Partene har allerede vært i møte hos Riksmekleren to ganger før streiken startet.

NPU-leder Halvor Vatnar gikk med et stort pressefølge fra Parat sitt kontor og til Riksmekleren i forkant av møtet.

Les mer her: Her er pilotene på vei til Riksmekleren

- Jeg har ikke fått noen andre signaler enn at vi er kalt inn til Riksmeglerens lokaler. Vi har ikke registrert noen spesiell endring i tonen, sier Vatnar.

Torsdag møttes partene i Debatten på NRK. Det har ikke skjedd stort etter det, ifølge Vatnar.

- Etter at vi var ferdige i NRK igår kveld, så har det vært en natt med søvn, og ikke noe spesielt utover det. Vi får oss noen timer søvn, sier han.

Usikker på arbeidsgivers vilje

Ifølge Vatnar har de ikke vært i kontakt med Norwegian før møtet hos Riksmekleren.

- Vi har ikke hatt kontakt med selskapet siden igår. Vi ser frem til å møte motparten hvis de er klare til å komme frem til reelle forhandlinger. Jeg tar det for gitt at ikke motparten bruker hans tid på fjas og mas.

Likevel er han usikker på arbeidsgivers vilje til å møte dem i forhandlingene.

- Vi er forberedt på å bruke den tiden som trengs. Forutsatt at arbeidsgiver mener det vil bli mer reelle forhandlinger. Jeg begynner å lure på om det er vilje, på grunn av erfaringer fra noen møter vi har hatt, sier Vatnar.

- Vi har et klart ønske om å komme til enighet, så la oss nå konsentrere oss om å få til en konstruktiv mekling, både for passasjerene og alle ansattes skyld, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Vatnars uttalelser.

Pilotene er forberedt på å streike helt til de vinner gjennom sine krav.

- Vi er klare til å streike så lenge det er nødvendig. Det er helt avhengig av hva som skjer i forhandlingene, sier Vatnar.

Ber om sympati

På spørsmål fra pressen om Vatnar har noe å si til passasjerene som blir rammet av streiken, sier han at han beklager at det går utover dem.

- Det gjør vondt langt inne i hjerteroten. Jeg blir skjelven i stemmen når jeg nevner det. Det jeg mener er at jeg beklager på det sterkeste. Dette er dessverre en nødvendig konflikt å ta.

Imidlertid peker han på at slik pilotene ser det, er det nødt til å ta denne kampen.

- Jeg ber om forståelse for at vi har ikke noe valg. Vi må ta denne kampen, det går på grunnleggende rettigheter om hvordan arbeidslivet er organisert. Jeg håper vi har stor sympati. Måten arbeidslivet er organisert i vår del av verden står for fall.

De siste to dagene har det blitt kjent at flere danske fagforeninger ønsker å sympatistreike med Norwegian-pilotene. Dette stiller Vatnar seg positiv til.

- Jeg ber om forståelse om at vi har ikke noe valg. Vi må ta denne kampen, det går på grunnleggende rettigheter om hvordan arbeidslivet er organisert. Jeg håper vi har stor sympati, understreker han.

Ønsket av pegge parter

Riksmekler Nils Daleide forklarer at begge parter har ønsket meklingen.

- Når begge parter anbuder om at vi skal mekle mellom dem, legger vi til grunn at det er et sterkt ønske om å lete etter løsninger. Nå må vi først undersøke dialoggrunnlaget, sier han.

Daleide peker på at han ikke har fulgt med på den dårlige stemningen mellom partene, og at det kun rettes oppmerksomhet mot hva partene sier i meklingsrommet. 

- Vi avgjører det som skjer i meklingsrommet. Vi har hatt en god dialog med dem både under forberedelsene og under meklingen. Jeg har et godt forhold til begge parter. Det er en motsetning mellom å være uenig og det å kunne kommunisere godt med hverandre i meklingssammenheng, sier Dalseide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Enda sikrere på rentekutt

Ber Finanstilsynet vurdere tiltak for å dempe boliglånsveksten

- Stort potensial for mange rare markedseffekter