Forutsatt at NRK får realisert verdiene som ligger på Marienlyst og selv klarer å finansiere et nytt hovedkontor, skal NRK flytte innen fem til ti år. Det er ikke bestemt hvor. 

- Dersom NRK skal lykkes med vårt oppdrag for publikum i Norge, må vi ha ambisjon om å være den mest moderne og innovative allmennkringkasteren i verden. Da trenger vi et bygg der vi kan utvikle organisasjonen, ta i bruk ny teknologi og jobbe på tvers. Disse kravene kan dessverre ikke Marienlyst møte, sier Thor Gjermund Eriksen. 

Les også: Canal Digital bekrefter at prisøkning «er naturlig»

En tredjedel er korridorer

Kringkastingshuset på Marienlyst er på over 115.000 kvadratmeter, og er bygd ut gjennom snart 80 år.

Det er tegnet av arkitekt Nils Holter, og NRKs virksomhet har est ut til åtte ulike bygg og fløyer som årlig krever titall millioner kroner i investeringer og oppvarming.

Thor Gjermund Eriksen har tidligere uttalt bekymring for at NRK bruker for mye ressurser på ombygginger og tilpasninger, lisenskroner som i stedet burde blitt brukt til utvikling av innhold.

- Én tredjedel av bygget her er korridorer og fellesarealer spredt over et stort område, sa han til DN i 2014.

NRK-styret vedtok torsdag denne uken at Marienlyst skal videreutvikles uten NRK, forutsatt at NRK får realisert verdiene som ligger i eiendommen.

«Trenger ikke være Einstein»

Eriksen påpeker at bygget har en infrastruktur som støtter gammel teknologi, og at dette bare vil forsterke seg i årene som kommer.

- Man trenger ikke være Einstein for å skjønne at dette bygget ikke passer en moderne mediebedrift, sier Eriksen. 

NRk har vurdert et nytt hovedkontor på Marienlyst, men risikoen ble ansett å være for stor.

Dette ville innebære tre byggetrinn, tre flyttinger og 7 år med byggearbeider.  

- Eriksen sier NRK trenger et bygg som er halvparten så stort som dagens.

- Vi vil med et mer arealeffektivt bygg få langt lavere driftskostnader. Jeg er opptatt av at NRK skal være åpent. Helt konkret: skulle vi sikret NRK forsvarlig med vår beredskapsrolle, måtte vi bygget murer rundt oss. Et nytt bygg der man tenker sikkerhet fra starten, vil bli sikrere samtidig som det oppleves som åpent mot publikum og verden. Vi skal ha et bygg som ligger sentralt og oppleves tilgjengelig både for publikum og ansatte, sier k-sjefen.

Vil betale selv

Finansiering av et nybygg for NRK er ingen selvfølgelighet i disse dager, da både NRKs finansiering og oppdrag er under intens politisk debatt.

NRK forsikrer at statskringkasteren skal finansiere nybygget selv. Til gjengjeld må NRK få ut verdiene som ligger på Marienlyst, som ligger mellom Majorstuen, Universitetet på Blindern og Ullevål sykehus i Oslo.

- Det er viktig at vi selv klarer å finansiere et nytt hovedkontor. Derfor går vi nå inn i en prosess der salget av dagens Marienlyst blir vår finansieringskilde. Vi går inn i en utviklingsstrategi for Marienlyst som skal gi oss et godt økonomisk fundament og samtidig bidra til viktig byutvikling for Oslo kommune, sier Eriksen. Han viser til at NRKs situasjon er langt fra unik:  

- Alle kringkastere i Europa har samme utfordring som oss med bygg som er tilpasset gammel teknologi. Det er vårt ansvar som ledelse å tenke fremover og legge til rette for tidsriktige, fremtidige arealer for NRKs hovedkontor, sier Eriksen.

Lese mer om medier, kultur, nett, teknologi? Følg DN Etterbørs og @bjorneckblad på Twitter

Les mer:

- Avtalen ble signert 05.45

TV Norge taper to millioner kroner dagen

Plomberer TV-en for å slippe lisensen

Se Donald Trump som takker for seieren i New Hampshire og gratulerer Bernie Sanders

Trump: -Vi elsker dere, New Hampshire
Donald Trump takket for seieren i New Hampshire. Han gratulerte også Bernie Sanders, men gikk raskt på offensiven og angrep demokratenes vinner i delstaten.
01:05
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.