Kårstein Eidem Løvaas (H) har kastet seg ut i debatten om NRKs fremtid med et forslag om å lukke NRKs nettsider for alle som ikke har betalt kringkastingsavgift.

Målet er blant annet å gjøre det enklere for kommersielle medier å ta betalt for innhold på nett.

Kampsak for avisene

Dette har vært et av hovedargumentene fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i lobbyarbeidet frem mot kulturminister Thorhild Widveys varslede stortingsmelding om NRK og allmennkringasting i juni.

Les også: Krangler om gratis nyheter på nett dnPlus

- Er ikke gratistjenester som VG, Dagbladet, TV 2 og Nettavisen like store konkurrenter for dem som forsøker å ta betalt på nett som NRK?

- Her er det jo delte meninger. Dessuten er det sånn at alle de du nevner jobber ganske intenst med å få betalt for det de leverer - i større og mindre grad. Når kringkastingssjefen sier VG har en front som kommer til å være gratis for alltid, så er det en ganske frisk påstand. Samtidig hører jeg også til dem som tror hendelsesnyheter vil være gratis tilgjengelig på nett i overskuelig fremtid, sier Kårstein Eidem Løvaas.

Gratis for alltid?

Det var i Dagsrevyen onsdag at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa følgende:

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRKs analysesjef Kristian Tolonen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

«Poenget er jo at vi alltid vil ha gratisaktører. Den største aktøren og mest suksessfulle aktøren på nett i Norge i dag er jo VG og VG har en nyhetsfront som alltid kommer til å være gratis».

Men ifølge VG-sjef Torry Pedersen vil de fleste medier trenge brukerbetaling for å kunne holde på redaksjonelle resssurser.

VG-sjef Torry Pedersen
VG-sjef Torry Pedersen (Foto: DN)

– Skal man opprettholde en kommersiell redaksjonell slagkraft, vil de fleste trenge andre inntektsstrømmer enn reklamefinansiering. Da må man jobbe med brukerbetaling. Om NRK er fritatt fra det rammevilkåret, vil det ha betydning, sier han til DN fredag.

Skiftet mening

Diskusjonen om hva NRK bør og ikke bør gjøre på nett tok fyr etter at Løvaas gikk ut i Aftenposten tidligere denne uken med et forslag om at lisensbetalere må betale tilleggsavgift hvis de ønsker å lese nettnyheter fra NRK.

«De som ikke har lisens, men som ønsker nettsupplementet, kan eksempelvis betale litt mer,» sa Løvaas.

Dagen etter hadde Høyre-politikeren endret syn. Da presiserte Løvaas at det han mener er at det bare er de som ikke betaler NRK-lisens som skal betale tilleggsavgift for tilgang til NRK på nett.

Krevende oppgave

Kulturminister Thorhild Widvey kommer med stortingsmelding om NRK
Kulturminister Thorhild Widvey kommer med stortingsmelding om NRK (Foto: NTB scanpix)

Løvaas understreker at politikerne i arbeidet med stortingsmeldingen om allmennkringkasting ikke skal mene noe om hva alle andre aktører gjør.

– Det er en rapport om allmennkringkasting, understreker Løvaas.

Han sier arbeidet med å definere NRKs oppgaver og finansiering – og forholdet til resten av mediemarkedet - er krevende.

- Dette er en uhyre kompleks materie – fordi markedet er i svært hurtig endring. Er for eksempel VG en papiravis, en nettavis eller en tv-stasjon?

Viser til Tyskland

I en kronikk på NRK Ytring skriver Løvaas blant annet at «Hvis en medieorganisasjon vokser på bekostning av andre, og den i tillegg tilbyr varene gratis der andre må ta betalt, er konkurransen truet.»

Her lufter han også tanken om at «Kanskje må ikke lisensen finansiere den delen av NRKs satsing som i størst grad konkurrerer med andre mediehus, nemlig nettsatsingen, og at betaling for enkelte nettjenester eller pålogging med lisensnummer er to alternativer vi derfor bør vurdere alvorlig».

- Dere har tatt til orde for å innskrenke NRK på nett. Det mener Thor Gjermund Eriksen er i strid med selve medieutviklingen?

- Jeg forstår Eriksens ryggmargsrefleks på dette. Tyskland har denne modellen. Så dette er ikke en utenkt tanke og Tyskland er ikke et lite land. Men jeg skjønner at han som leder av Norges største mediehus opplever dette som en vanskeliggjøring av hans oppdrag. Jeg mener vi bør diskutere det, selv om det slett ikke er sikkert dette blir resultatet.

- Men vil det å fjerne en av fire gratisleverandører på nett egentlig ha den ønskede effekt?

- Det har jeg ikke lyst til å si noe mer om nå, fordi dette er ikke direkte sammenlignbare størrelser, sier Kårstein Eidem Løvaas.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Høyre-politiker presiserer: NRK fortsatt gratis for lisensbetalere

Høyre og Frp vil barbere NRK dnPlus

Ser statlig løsning dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.