Ferske tall fra NRK viser at cirka 5,5 prosent av alle norske husstander ser tv utelukkende på nett, enten gjennom NRK.no, Netflix eller andre nett-tv-tjenester.

Og mange som har TV, gjør den om til en monitor, med et enkelt grep. På Nesodden utenfor Oslo håndterer tv-reparatør Hans Erik Hansen i Sverres TV service mange tv-apparater som skal plomberes. Dersom du skulle slippe å betale ved forfallet 31. januar, måtte du ha sagt opp innen terminen starter, altså 1. januar.

Les også: Tjener godt på sene betalere dnPlus

Halvparten private

Mange yngre mennesker ønsker å få plombert tv-apparatene sine for å slippe lisensen. Det samme gjelder bedrifter som har kjøpt inn tv-skjermer for å bruke dem som monitorer. Prisen avhenger litt av reisevei, men for rundt 1.100 kroner kommer tv-reparatør Hans Erik Hansen hjem til kunden og plomberer antenneinngangen på baksiden av tv-apparatet.

Titusenvis dropper tv
00:00
Publisert:
Hansen anslår at han bruker 15–20 minutter per apparat. Målet er å rekke seks adresser om dagen.

– Rekker jeg tre-fire i timen, blir det kanskje 20 på en dag. Men realistisk tar jeg seks-ti tv-er per dag, forteller Hansen.

Han anslår at halvparten av kundene er privatpersoner som ikke bruker antenneinngangen til å ta imot tv-signaler og som derfor ikke plikter å betale NRK-lisens med dagens regler.

(Saken fortsetter under videoen)

Titusenvis dropper tv
00:00
Publisert:
 

Disse ser bare tv via nett fra Netflix, NRK, TV 2 Sumo og Viaplay, og ønsker derfor ikke å betale 2756 kroner i årlig tv-lisens. Den andre halvparten er firmaer som har kjøpt inn store, rimelige tv-skjermer for å bruke dem som monitorer. Dagens tv-er er mye billigere og leverer gode nok bilder til å fylle samme behov som spesialproduserte monitorer uten antenneinngang.

Les også: Ser NRK helt lovlig på tv, uten å betale lisens

Vurderer annen lisens

Men når lisenskravet dumper ned i postkassen, får firmaene kalde føtter. Da ringer de til Hansen.

– Jeg gjør stort sett ikke noe annet disse dagene. Jeg er veldig glad i lisens, for å si det sånn. Spesielt før forfall i januar og juli er det bra pågang, sier Hansen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen vil ikke si hva NRKs holdning til den stadig økende mengden gratisseere er. Han venter at spørsmålet vil bli avklart i en kommende stortingsmelding om NRK.

– Nå er vi midt i utredningen, og vi vil få en stortingsmelding som berører dette spørsmålet. På sikt vil dette føre til noen utfordringer, men det finnes mange andre finansieringsmodeller. I Tyskland har de for eksempel en husstandsavgift. Det som er viktig er at det er en ordning som oppleves rettferdig hos publikum, sier Eriksen.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors på Twitter

 

Les også:

Ser NRK helt lovlig på tv - uten å betale lisens

Slik lager du perfekt majones  

 

Krever innlogging:

De nye mediestjernene

00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.