Ansatte i TV 2 og NRK, samt kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-sjef Olav Sandnes, er blant de som venter spent på hva regjeringen kommer med i stortingsmeldingen om allmennkringkasting.

Kulturminister Thorhild Widvey har innkalt til presentasjon av meldingen fredag klokken 12.

Les DN.no for å følge fremleggelsen.

Det er imidlertid ikke ventet at Widvey vil komme med mange veldig tydelige grep i meldingen.

Klikk her for å se flere saker om NRK

Istedet frykter de som har fulgt prosessen at den vil munne ut i at det nedsettes ett eller flere utvalg som skal utrede finansieringen av NRK og TV 2 og rollefordelingen dem i mellom ytterligere.

Både TV 2 og NRK har vært i en rekke møter og har sammen med andre aktører i tv-bransjen kommet med en lang rekke innspill til departementet.

Klikk her for å se flere saker om TV 2

For TV 2 står det om kanalen kan regne med å få en ny avtale med staten, etter at dagens avtale utløper i 2016.

Les også: TV 2 vil bli som Hurtigruten dnPlus

Widvey har også innhentet en rapport fra Menon Business Economics om de ulike måtene en kan finansiere allmennkringkasting på.

De politiske partiene har denne våren vært ute med flere utspill om hvordan fremtidens tv-politikk bør utformes.

Høyres Kårstein Eidem Løvaas lanserte blant annet ideen om at de som ikke betaler lisens, må logge seg inn og betale for tilgang til NRKs tilbud på nettet.

Blant de viktigste spørsmålene er hvordan kringkastingslisensen skal utformes for å håndtere overgangen fra en situasjon der de fleste ser mest tradisjonelt lineært fjernsyn på det store tv-apparatet i stuen, til en situasjon der mer og mer tv konsumeres over nettet på mindre skjermer som mobil, ipad og laptop.

Dette fører til at stadig færre unge har tradisjonelle tv-apparater, og dermed slipper å betale lisens.

Les også: Plomberer TV-en for å slippe lisensen

Et annet svært viktig spørsmål er hvordan regjeringen svarer på de private medieaktørenes bønn om å begrense NRKs handlefrihet på nettet.

Les også: – Herregud, du fremstiller det som om det er et sitat fra meg

Mediebedriftenes landsforening hevder blant annet at NRKs anledning til å publisere gratisnyheter i nettavisformat fra alle sine distriktskontorer er en betydelig trussel mot lokal- og regionavisenes eksistensgrunnlag.

Les også: Krangler om gratis nyheter på nett dnPlus

Bildet er ikke helt entydig. Det fremgår av en rapport fra Oslo Economics, som på oppdrag fra NRK har sett på om NRK fortrenger eller forsterker andre medier på nett.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Høyre-politiker presiserer: NRK fortsatt gratis for lisensbetalere

Høyre og Frp vil barbere NRK dnPlus

Ser statlig løsning dnPlus  

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.