Fredag la regjeringens ekspertgruppe frem rapporten som foreslår ulike modeller for fremtidig finansiering av NRK.

Forslaget som fikk flertall i det såkalte Rimmereidutvalget, ledet av Tore Olaf Rimmereid, er det såkalte «husholdningsbidraget», hvor hver husstand må betale en lisens.

En slik modell vil øke inntektene til NRK med fire til fem prosent, ettersom det er flere husstander i Norge enn de som betaler lisens i dag.

I 2015 dro NRK inn i overkant av 5,4 milliarder kroner i lisens årlig, noe som betyr at statskanalen kan plusse på rundt 270 millioner til – om modellen blir vedtatt av Stortinget.

DN har tidligere skrevet at TV 2 har vært en pådriver for å endre dagens ordning med NRK-lisens, slik at også den kommersielle tv-kanalen kan få en del av kaka.

LES OGSÅ: Mah-Rukh Ali slutter i TV 2

TV 2-sjef Olav T. Sandnes skriver i en tekstmelding til DN at saken ikke berører TV 2 direkte ettersom utvalget har sett på finansering av NRK. Han er derimot enig i bakgrunnen for rapporten.

- TV 2 er enige med utvalget når det stadfestes at dagens lisensordning knyttet til TV apparatet er utdatert. Dette er ikke minst eksemplifisert  med NRK sin største suksess i år, Skam. I dag behøver du ikke være lisensbetaler for å se dette rene onlineproduktet, skriver Sandnes.

Den såkalte husholdningsavgiften finnes er etter en modell fra Tyskland. Her må alle husstander betale, og dermed finnes det ingen sniktitting.

- Vi har registrert at det er gode erfaringer med Husstandsavgift i Tyskland som alternativ til lisensen, og det er det tydelig at utvalget har lagt vekt på i sine anbefalinger, skriver Sandnes om ekspertgruppens anbefalinger.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @marcushusby på Twitter.  Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

 

Se video:

På sommerskole med Youtube-heltene
På Løren i Oslo har 110 elever i alderen 10-14 år denne uken sine egne idoler som lærere. Nå skal de lære å bli gode youtubere av dem som har det som yrke.
03:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.