Alle 13 økonomene TDN Finans har snakket med tror Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,75 prosent under møtet 3. februar. De fleste venter at renten i stedet blir høynet med nye 0,25 prosentpoeng under det påfølgende rentemøtet 24. mars, men veien videre er det stor uenighet om.

Det fremgår av en sammenstiling foretatt av TDN Finans fredag, basert på estimatene fra 13 makroøkonomer.

Norges Bank høynet renten i 28. oktober, men bankene fulgte likevel ikke opp renteoppgangen. Dette var ett av de mest sentrale argumentene for at foliorenten ble satt opp ytterligere et kvart prosentpoeng 16. desember.

Deretter gikk det en drøy måned før DNB Nor meldte at de vil sette opp både innskudds- og utlånsrentene sine med 0,25 prosentpoeng fra 10. mars. De påfølgende dagene fulgte samme melding fra flere andre banker.

Venter på bankene
At bankenes renter nå er i ferd med å komme opp er kanskje den viktigste årsaken til at neste renteheving fra Norges Bank vil komme i mars, og ikke i februar, mener økonomene i Handelsbanken Capital Markets.

"Økningen i desember kom i stedet for i februar, ikke i tillegg", mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities, men legger til at man aldri skal si aldri.

De fleste økonomene tror sentralbanken høyner renten med nye 25 basispunkter i mars, men Andreassen mener det ikke er noen grunn til at dette skal bli signalisert allerede nå. Derfor kan pressemeldingen bli oppfattet som noe "myk", tror han.

-Under desembermøtet var beskjeden fra Norges Bank tydelig; vi trenger kraftige oppsideoverraskelser for å høyne renten også i februar, påpeker Nordea Markets.

Økt forbruk
Det innenlandske privatforbruket har også vært sterkere enn ventet, men dette er en utvikling Norges Bank tok i betraktning allerede i desember, og vil derfor ikke ha ytterligere betydning for det kommende rentemøtet.

Og samlet sett har utviklingen i økonomien vært omtrent som Norges Bank legger til grunn i gjeldende pengepolitiske rapport. Kronekursen har gått en del sterkere enn ventet, men samtidig har veksten i verdensøkonomien også overgått anslagene og oppveier dermed for noe av valutaeffekten på eksporten.

I forbindelse med rentemøtet i mars, skal sentralbanken publisere nye prognoser i årets første pengepolitiske rapport. Økonomene er svært uenige om hvordan rentebanen vil se ut. Det eneste de enes om er at den vil være stigende.

Anslagene på foliorenten på 31. desember 2010 varierer mellom 2,00 og 3,25 prosent, med median på 3,00 prosent.

Venter
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen har nedsiden i intervallet. Han tror årets eneste renteheving kommer i fjerde kvartal. Utviklingen i arbeidsmarkedet vil være langt svakere enn Norges Bank venter, tror han.

-Det norske arbeidsmarkedet henger sammen med det internasjonale, og konkurransekraften vår har aldri vært svakere enn den er nå. Derfor vil ledigheten være stigende i mange år fremover, sier han til TDN Finans.

Arbeidsmarkedstallene har imidlertid vist sterkere utvikling enn mange ventet.

-De har overrasket meg også, men samtidig har antall ledige falt kraftig og rekordmange arbeidere er permittert. Jeg kan ikke se noen de neste to til tre årene som vil snu trenden mot stigende arbeidsledighet, påpeker Andreassen.

Han mener næringssammensetningen, med en stor offshore/shipping-sektor, vil tynge norsk økonomi fremover. Det høye kostnadsnivået vil føre til at norske selskaper vil tape markedsandeler i en del bransjer hvor det er vekst, og dermed dra mindre fordel av at etterspørselen i verdensmarkedet tar seg opp igjen.

-Det er ikke slik at disse bedriftene blir slått konkurs over natten, men de slutter å investere og gradvis forvitrer de. Slik sett har norsk konkurranseutsatt næring en mørk fremtid i vente, og rentehevingene gjør det bare enda verre, sier han.

Oppgang
Sjeføkonomene Stein Bruun i SEB Enskilda, Frank Jullum i Fokus Bank og Erlend Lødemel i Arctic Securities har helt andre renteforventninger. De tror styringsrenten er 3,25 prosent ved utgangen av 2010.

-Når Norges Bank begynner å opprevidere rentebanen er det grunn til å vente nye opprevideringer fremover, mener Stein Bruun.

Rentemøtet finner sted onsdag 3. februar. Beslutningen publiseres klokken 14:00, og pressekonferansen holdes som vanlig klokken 14:45.

Forrige endring i styringsrenten kom under forrige rentemøte 16. desember. Foliorenten ble da høynet med 25 basispunkter til 1,75 prosent.

Les også: - Gjedrem må holde renten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.