Årsaken er at reguleringsplanen ikke dokumenterte stabilitet for faresonen med kvikkleire, skriver avisa. Den aktuelle utbyggingen er av et sykehjem i nærheten av boligene i Nystulia. Alle beboere ved sykehjemmet ble evakuert onsdag.

– NVE mener kommunen gjennom forslag til reguleringsplan ikke dokumenterer at områdestabiliteten er tilstrekkelig for den kartlagte kvikkleirefaresonen og de tiltak planen legger til rette for, slik TEK 10 § 7- 3 med veiledning stiller krav om, skrev Norges vassdrags og energidirektorat i sin konklusjon i saksfremlegget for formannskapet i desember 2014.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus kom også med innsigelse på samme grunnlag som NVE.

Begge innsigelsene ble senere trukket etter at kommunen i samarbeid med et konsulentfirma angivelig gjennomførte fysiske prøvetakinger i og utenfor planområdet og også sammenstilte tidligere NGI-undersøkelser med egne funn, ifølge VG.

TV 2 skriver at Norges Geotekniske Institutt (NGI) i en rapport fra 2005 beskrev deler av skredområdet som «svært risikofylt», og vurderte faren for kvikkleireskred i området som klasse 5, det høyeste risikonivået.

NVEs nåværende risikovurdering av området er også faregrad 5, som er det høyeste.

Odd Sæther har ifølge VG vært utbygger for mer enn 200 av husene i området. Han sier at all rassikring har blitt gjort etter boken.

– Det er veldig ubehagelig. Vi prøver å være nøye og gjøre ting som det skal være. Det har vi også gjort. NGI har detaljstyrt hva vi skal gjøre, og vi har fulgt det de har sagt. Det inkluderte blant annet stabilisering av steinmasser. Jeg er desto mer overrasket over at noe sånt kan skje, sier han til avisen.

Han bor selv i nærheten og var en av de evakuert i dag tidlig.

– Jeg bor rett ved siden av. I dag tidlig hørte jeg helikopteret i lufta, men skjønte ikke hva det var. Like etter banket det på døra og da ble jeg selv evakuert. De sa at det hadde gått et ras.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.