Mange investorer har satset tungt på gull de siste årene.

Det edle metallet har blitt sett på som en sikker havn i en usikker tid der sentralbankene verden over kappes om å trykke nye penger. Investorene søker til gull som en beskyttelse mot finansuro og økende inflasjon i takt med at aksjemarkedene har skutt fart.

Men i år har gull vært en dårlig investering.

Gullprisen har falt rundt 27 prosent hittil i år til 1225 dollar per unse. Bare den siste måneden er prisen ned rundt syv prosent, og nærmer seg det laveste nivået på tre år som er 1180 dollar per unse.

Alt tyder derfor på at 2013 kan bli det første året med fallende gullpriser siden tusenårskiftet.

Men det er langt fra sikkert at prisfallet er over.

Jobbtall kan senke gullprisen
I morgen fredag er det nemlig risiko for en ny stor smell for gullprisen, skriver di.se.

Årsaken er fremleggelsen av de siste jobbtallene i USA.

Positive signaler fra arbeidsmarkedet vil øke spekulasjonene om at sentralbanken Fedreral Reserve (Fed) vil starte nedtrappingen av sine økonomiske stimulanser, de såkalte kvantitative lettelsene, allerede i desember.

Det vil ifølge avisen sette ytterligere press på gullprisen.

- Gull er klar for et kortsiktig "innhentingsrallly" hvis jobbtallene er svake, eller på vei mot et ras ned til 1150 dollar, sier administrerende direktør Jason Rotman hos terminmegleren Lido Isle Advisors til Wall Street Journal.

Den sveitsiske storbanken UBS, som er betydelig aktør i gullmarkedet, har i en fersk analyse nedjustert sine prisforventninger på gull neste år fra 1325 dollar per unse til 1200 dollar.

Gullfeber i India
Indiske myndigheter har innført restriksjoner på import av gull for å stabilisere landets økonomi og redusere handelsunderskuddet.

Det har blitt mer lukrativt å smugle gull enn narkotika til India, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er ulike kriminelle syndikater som smugler gull og narkotika. Gullsmugling har blitt mer lønnsomt. Det har vært en økning i gullsmugling i år på grunn av importrestriksjoner, sier Kiran Kumar Karlapu ved Air Intelligence Unit i Mumbai til Reuters.

Det er en kort flytur fra Mumbai til Dubai i Midtøsten, hvor gull omsettes fritt. Dette vet tollerne og passasjerer som kommer fra Dubai må gjennom metalldetektorer ved ankomst. Mange prøver å skjule gull i egne karbonbeholdere som de tror skal skjule hva befinner seg på innsiden.

Ifølge World Gold Council vil det smugles mellom 150 og 200 tonn med gull til India i år.

Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.