Moody’s Investor Services nedgraderer ratingen på Hellas' statsobligasjoner fra A1 til A2. Utsiktene settes til negative, skriver TDN Finans.

Det betyr at byrået mener risikoen for at landet ikke klarer å betjene sin statsgjeld har økt ytterligere:

"Moody's mener det er ekstremt lite sannsynlig at Hellas møter kortsiktige likviditets/refinansieringsproblemer, med mindre Den europeiske sentralbanken (ESB) gjør det uvanlige og erklærer en medlemsstats egen gjeld som ikke-godtatt som sikkerhet for banktilbakekjøp - noe vi mener er en meget fjern mulighet, sier direktør Arnaud Mares i Moody's.

Endringen vil ikke påvirke ratingen på landets tak for statsobligasjoner og bankdepositum, som forblir på AAA.

Tidligere denne måneden nedgraderte kredittratingbyrået Fitch ratingen på den greske statsgjelden til BBB+, noe som utløste frykt for flere nedgraderinger.

Ekstremt lite sannsynlig
- Hellas' nye rating på A2 balanserer landets veldig begrensede likviditetsrisiko på kort sikt, med den mellom- og langsiktige solvensrisikoen, sier sjefanalytiker Sarah Carlson i Moody's i en kommentar, ifølge TDN Finans.

Ifølge Moody's har landets tiltak bare delvis veiet opp for den langsiktige risikoen.

Moody's ser ikke Hellas' vanskeligheter som noen vital test for eurosonen, men snarere enn reprising av den relative risikoen.

Gjeld opp etter ørene
De økonomiske problemene i Hellas har ført til spekulasjoner om at landet vil ende opp som Europas svar på Dubai, ute av stand til å overholde sine gjeldsforpliktelser.

For det ser ikke lyst ut: Greske myndigheter har jekket opp sine prognoser for underskuddet til 12,7 prosent av brutto nasjonalprodukt etter valget i oktober, tre ganger høyere enn tidligere og fire ganger så høyt som EUs vekst- og stabilitetspakt.

Hellas betaler dessuten nå en svært høy pris for å låne penger, ettersom lavere rating øker risikoen for mislighold av gjelden og man må derfor betale et høyere risikopåslag for å låne.

Slik skal Hellas redde seg selv
Statsministeren har forskrevet en hestekur.

Det skal kuttes ti prosent i stats- og trygdeutgifter. Lønningene i offentlig sektor fryses eller settes ned. Det er skatteskjerpelser, ansettelsesstopp i staten samt storoffensiv mot skatteunndragelser.

Ratingutsiktene vil avhenge av om myndighetene i Hellas følger opp sin plan, melder Moody's.

Les også: På innsiden: Hellas' hestekur (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.