Nyhetene om ytterligere kinesisk likviditetsinnstramming tynget markedene onsdag morgen, men utviklingen har snudd opp og kronen styrker seg etter markert fall tirsdag.

Tysk BNP for 2009 ser ut til å være noe mindre enn ventet, men kveldens "Beige Book" fra Fed ventes å indikere mer optimisme i den amerikanske økonomien.

Tre på rappen i Kina
Kinesiske myndigheter fortsetter å stramme inn likviditeten i markedene og har nå økt bankenes reservekrav med 50 basispunkter. Ifølge estimater fra det kinesiske meglerhuset China International Capital vil tiltaket ta ut rundt 300 milliarder yuan i likviditet fra den kinesiske økonomien.

Tilstrammingen er den tredje på en uke, og blir av økonomene tolket som en indikasjon på at første renteheving kan være nær.

Ny optimisme?
I kveld offentliggjøres Feds konjunkturrapport "Beige Book". Ifølge Nordea Markets vil den trolig vise en mer optimistisk tone enn tidligere, da en rekke indikatorer har vist bedring den seneste tiden. Forsiktighet ventes imidlertid fortsatt å prege bildet.

Charles Plosser, sentralbanksjef i Philadelphia, sa tirsdag at Federal Reserve vil måtte høyne renten når økonomien bedrer seg for ikke å risikere at folk mister tilliten til at de sikrer en lav og stabil inflasjon.

- Forventningene til fremtidig inflasjon er godt forankret i øyeblikket, men en betydelig usikkerhet tilslører utsiktene for prispress de neste to til fem årene, sa han, ifølge CNBC.

Plosser, som er kjent for å fokusere på inflasjonsbekjempelse, påpekte at beslutningstakerne må legge de økonomiske utsiktene for 2011 og fremover til grunn.

Han mener også det er viktig at programmet for kjøp av papirer med pant i boliglån avsluttes som planlagt i mars og ikke forlenges, slik enkelte Fed- medlemmer har uttrykt ønske om.

- Jeg mener det er viktig at vi reduserer vår innblanding i markedet slik at privatmarkedet kan innta en betydelig rolle igjen. Det skjer ikke så lenge Fed er den dominerende aktøren, sa han, og la til at videre innblanding i dette markedet kan utsette en normalisering av markedsfunksjonene.

Plosser blir varamedlem i FOMC i 2010 og ordinært medlem i 2011.

Kronen opp igjen
Kronen gikk markert svakere mot euro og dollar tirsdag. I løpet av natten endret kursen seg lite, men kommer et par øre opp igjen i morgentimene onsdag. Kursfallet tirsdag forklares med fallende aksjemarkeder og svakere oljepris. Onsdag er hovedindeksen på Oslo Børs ned 0,15 prosent etter å ha vært markert ned tidligere på dagen.

I rentemarkedet peker pilene også opp, med rundt to basispunkter oppgang i de lange europeiske statsrentene. Bevegelsene er noe mindre i den kortere enden av rentebanen.

Tremåneders Nibor fortsetter imidlertid videre ned. Etter å ha blitt fikset ett punkt ned tirsdag har renten falt ytterligere ett basispunkt i markedet siden, og handles nå til 2,24 prosent.

Les også: Tjente 52 mrd dollar på krisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.