Aksjeentusiast Bernt Bangstad har mast på politikerne "morgen, middag og kveld" i mange år for å gi bedre vilkår for småsparere  som ønsker å investere i aksjer og aksjefond. 

Da forliket i Skattereformen ble lagt frem på Stortinget onsdag, kunne han konstatere at arbeidet er blitt kronet med seier.

"Regjeringen bes foreslå en ordning med for langsiktig sparing i børsnoterte aksjer og aksjefond i forbindelse med budsjettet for 2017 som innebærer at gevinster ikke beskattes løpende.", står det som det aller siste punktet i en liste på 17 fra de politiske partiene, minus SV.

- Marsjordre til Regjeringen

- Jeg er særdeles tilfreds. Dette er en marsjordre til regjeringen om å foreslå en ordning som gir småsparere fritaksmetoden som de med eget aksjeselskap har kunnet nytt godt av i årevis, sier Bangstad.

Konkret betyr det at hvis man i dag sitter med et aksjefond eller en aksje man ikke er fornøyd med, kan man flytte fondet eller aksjen til annen aksjesparing uten at det utløses gevinstskatt. I dag må man betale gevinsskatt (hvis man har hatt gevinst på aksjen /fondet), selv om man bare ønsker å flytte til et annet fond eller aksje.

Les også: - Det er for lite kutt i selskapsskatten, og det er for lite kutt i formuesskatten dnPlus (DN+)

- Man blir ikke lenger låst inne i et fond av skattehensyn. Er man misfornøyd med fondet eller aksjen, kan fondseierne protestere med føttene og trekke pengene sine ut, og plassere pengene i et fond som er billigere for eksempel, sier Bangstad.

Han tror dette vil bli innført fra 2017.

- De som nå jevnt og trutt kjøper aksjer og fond, skal fortsette med det i den trygge forvisning om at de når de selger disse i 2017, og reinvesterer i aksjer, så utløses det ikke skatt, sier Bangstad.

Fagdirektør Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen er også fornøyd med at det legges til rette for skattefri sparing.

- Det er bra forslag, og vil gi betydning for aksjesparingen, sier han.

Fortsatt utbytteskatt

Et skår i gleden er imidlertid at stortingspartiene opprettholder Regjeringens forslag om utbytteskatt. 

For å hindre at noen tar ut utbytte istedenfor lønn fra selskapet de eier,  økes utbytteskatten. I Regjeringens opprinnelige forslag ville utbytteskatten øke til 28,75 prosent i 2017 og 32 prosent i 2018,mens selskapsskatten skulle settes ned til 22 prosent.

Stortinget har justert selskapsskatten ned til 23 prosent. Det er foreløpig ikke klart hva utbytteskatten vil bli justert opp til. 

Bangstad og Lothe mener uansett at det er urimelig at også småsparere i aksjer og aksjefond rammes av høyere utbytteskatt, til tross for at de ikke har noen mulighet til å ta ut utbytte som lønn. Skatteøkningen rammer ikke de som sparer i renter eller som får utleieinntekter. Skatteøkningen kan også unngås hvis man investerer i  produktet fondskonto, pensjonskonto eller lignende forsikringspareprodukter som bankene har solgt i bøtter og spann den siste tiden.

I en fondskonto kan man også spare i aksjer og fond, men fordi fondskonto regnes som et forsikringsprodukt, slår ikke gevinstbeskatningen inn før man tar ut pengene fra kontoen uten å plassere det videre i aksjer.

Økt skattefritt utbytte?

- Vi synes det er uheldig at man vurderer avkastning på aksjer investert utenom fondskonto anderledes enn i en fondskonto. Et plaster på såret er at man skal vurdere skjermingsrenten, slik at den kommer opp på et mer realistisk nivå, sier Bangstad.

Fagdirektør Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen sier det  i utgangspunktet er betenkelig at Finanskomiteen sier ja til høyere skatt på aksjeinntekter enn på renteinntekter/utleieinntekter, fordi dette kan vri investeringene bort i fra næringslivet.

- Forslaget om å øke skjermingsrenten vil imidlertid kunne motvirke dette og gjøre at den reelle satsforskjellen blir mindre. Også bra isolert sett at skjermingsrenten øker, i dag er den så lav at skjermingen for mange i praksis er bortkastet, og heller koster mer i form av bistand til utfylling av nødvendige skjemaer enn den gir i skattelette, sier Lothe. 

Skjermingsrenten er det samme som skattefritt utbytte. Det får man ikke når man investerer i en fondskonto. I dag er skjermingsrenten så lav, at den har liten betydning uansett.  I skatteforliket så foreslås det at "skjermingsrenten økes til et nivå som bedre reflekterer risikofri avkastning."

Oppgitt

Rådgiver Agnes Bergo i Pengedoktoren mener Stortinget har "skutt seg selv i foten" ved å ikke gjøre noe for å stoppe skjevheten mellom sparing i aksjefond direkte og indirekte aksjesparing i fondskonto..

- Jeg blir helt oppgitt. Dette betyr at alle bare kan gå å kjøpe seg en fondskonto med en gang, sier hun

 

 

 

 

 

Les også: Skatteforliket i havn

 

LES OGSÅ OM:

Stor oversikt: Kjedene kundene liker minst dnPlus (+)

40 prosent blir uføre: – Jeg liker ikke meg selv slik jeg er nå dnPlus (+)

Sliter i USA: Vil stoppe Norwegian dnPlus (+)

 

SE PÅ DNTV:

- Oljefondet alene kan ikke gjøre noe med lønnsnivået i verdens største selskaper
Det er også usikkert om de bør gjøre det, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt. Bare uker etter at Oljefondet stemte for å gi BP-sjef Bob Dudley 164 millioner i lønn, varslet Oljefondets leder Yngve Slyngstad at fondet skal vurdere høye lederlønner.
02:26
Publisert:

Sanders kjemper videre
Bernie Sanders innkasserte seieren i Indiana og understreker at den også har gitt det ekstra skyvet valgkampen hans trenger for å komme helt til målstreken.
01:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.