Et bredt forlik blant de største partiene på Stortinget sørget i dag for flertall for en skattereform som skal senke selskapsskatten til 23 prosent. Ettersom reformen tar sikte på at de totale skatteinntektene skal være de samme, har man blitt enige om en finansskatt. Hvordan denne vil bli er fortsatt uklart.

Les også: Ny finansskatt på 3,5 mrd dnPlus (krever innlogging)

Det som er klart er at den er tenkt å hente inn mellom tre til 3,5 milliarder kroner i året. Dette har fått Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge til å reagere. Han omtaler skatten som en særskatt og frykter for næringens omstillingsevne.

Han peker også på at kapitalkravene til norsk finansnæring har økt med rundt 150 milliarder kroner siden finanskrisen.

Sammenligner med moms

Stortingsrepresentant Siri Meling som har vært Høyres saksordfører mener begrepet særskatt blir feil.

- Regjeringen ser på det at finansnæringen ikke er omfattet av merverdiavgift. Det er den delen man er ute etter å likestille med annen virksomhet. Da blir det et definisjonsspørsmål hvordan du vil tilnærme deg, sier Meling til Dagens Næringsliv. Hun sier det også gjenstår å se hvordan regjeringen vil rigge skatten.

- Det vil den komme tilbake til.

Hun er ikke overrasket over Kreutzers argumenter.

- Alle argumentene har vært fremme, så det er velkjente argumenter fra høringer, møter og debatter. Han representerer en stor og viktig næring, som er viktig i forhold til omstilling og fremtidig vekst. Men faktum at den ikke er omfattet av merverdiavgift i dag, og det er den tilnærmingen som gjør at regjeringen i finansmeldingen foreslo denne avgiften. Det ble stadfestet med forliket idag.

Viktige inntekter

-Tåler næringen det?

- Det er ingen grunn til at den ikke skal være omfattet av merverdiavgift eller tilsvarende, sier Meling som påpeker at avgiften er viktig for å skaffe inntekter til samfunnet.

- Det er merverdiavgiften også. Så det har en sammenheng. Men finansnæringen er stor, robust og viktig og trenger ikke å unntas. Det er en solid næring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.