Metoden kan bidra til at olje verdt mange hundre milliarder kroner kan pumpes opp, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi har jobbet med dette i ti år, og endelig ser det ut som om vi har knekket koden. Tre ganger underveis i forsøkene var jeg sikker på at nå var det over, men vi fortsatte, og nå har vi fått det til, sier Tore Kulset, prosjektleder for Statoils Heidrun-felt på Haltenbanken, til DN.

Går det som han og Statoil håper, kan avsaltingsmetoden bidra til at en betydelig del av den immobile oljen - olje som ikke kan utvinnes med dagens teknolog - kan pumpes opp.

Utvinningsgraden på norsk sokkel er i dag på 46 prosent, hvilket betyr at over halvparten av oljen man vet finnes, forblir under havbunnen.

Orienterer Stoltenberg i dag
Under pilotprosjektet på Heidrun-feltet fikk man ut rundt 20 prosent av den immobile oljen i reservoaret, noe som er fire-fem ganger mer enn laboratorieforsøkene indikerte på forhånd.

I dag gir Statoil-sjef Helge Lund statsminister Jens Stoltenberg en briefing om funnene.

- Enkelt sagt har vi funnet en metode som gjør at mer olje slipper steinene den er klebret til, sier Tore Kulset.

Ifølge Åm-utvalget vil en økning i utvinningsgraden med én prosent ha et verdipotensial på 370 milliarder kroner.

Les også: 40 nye år for Ekofisk-feltet


Kan gi 7000 milliarder ekstra (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.