Samtidig som boligprisene i Norge generelt og byene spesielt når stadig nye prisrekorder, selges det stadig færre nye boliger i byene.

Ferske tall fra analyseselskapet Pöyry (tidligere Econ), viser at nyboligsalget i storbyene på vest- og østlandet går stadig nedover. Særlig i hovedstaden, der man generelt skulle tro at etterspørselen etter boliger var høyest, er trenden negativ.

- I Oslo har antall solgte nyboliger nå vist en fallende trend helt siden slutten av 2009, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry til DN.no.

Han la i dag frem den siste statistikken "Econ nye boliger", som bekrefter at tendensen fortsetter.

Noen åpenbar enkeltforkl#229 på utviklingen, er det imidlertid vanskelig å se, mener Bjørnstad.

Men noen teorier har han.

- Ser man på prisutviklingen på nye boliger, så har den vært veldig sterk og like sterk som på brukte boliger. Jeg tror at prisene på både nye og brukte boliger i byene har kommet opp på et så høyt nivå, at de ikke er lenger er like attraktive, sammenlignet med boliger utenfor byene, sier Bjørnstad.

I tabellen under kan du se prisene på nye og brukte leiligheter i et par utvalgte områder:

En annen årsak til at det synes vanskeligere å selge nyboliger i byene, kan være kvalitetene nyboligene har, mener Bjørnstad.

Nyboligene holder som regel høy standard og er større sammenlignet med andre boliger som det er større etterspørsel etter, noe som kan gjøre dem vanskeligere å selge, tror Bjørnstad.

- De nye leilighetene som kommer til salgs er ofte i et annet segment enn boligene som flertallet etterspør. Jeg kan tenke meg at folk som vil bo i byene ofte er ute etter små, relativt billige leiligheter. Det gjelder ikke minst den betydelige andelen innflyttere fra både Norge og utlandet som etablerer seg i byene, påpeker sjeføkonomen i Pöyry.

I Oslo har også de lokale myndighetene lagt føringer på hvor store leilighetene som bygges skal være (se rammen til høyre).






NIBR-rapport 2012:31

- Jeg kan ha stor sympati med ønsket om å sikre en variert befolkning i indre by, med barnefamilier og ikke bare enpersonhusholdninger. Men jeg tror behovene i markedet er litt annerledes, sier Bjørnstad.

En annnen mulig forkl#229 på det trege nyboligsalget i byene, kan være at folk rett og slett ikke finner bykjernen attraktiv nok.

- Nyboligsalget går tregere i byene både i Oslo og på vestlandet, sammenlignet med tidligere. Men ser man på salget av nyboliger utenfor Oslo, går det bedre enn før. Befolkningsstatistikken viser også at det er en betydelig utflytting fra Oslo til Akershus. Det kan være at boligmangelen og prisene i Oslo gjør at folk heller ser seg om etter boliger utenfor, resonnerer Bjørnstad.

Les mer om bolig:
Boligmarkedet kuppes av dem som eier bolig fra før

Skattetrykket øker på bolig

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.