Det viser en ny rapport som Boligprodusentenes Forening legger frem i dag.

Fra tredje til fjerde kvartal i fjor økte salget med to prosent.

Igangsettingen opp
Igangsettingen av nye boliger var 34,1 prosent høyere i fjerde kvartal 2009 enn i samme kvartal året før, og var 42,1 prosent høyere enn kvartalet før.

Ordrereserven var 36,6 prosent høyere i fjerde kvartal 2009 i forhold til samme tid året før.

Sammenliknet med tredje kvartal i fjor var den opp 3,2 prosent.

Ordrereserven er den beste indikatoren for hva man kan forvente av boligbygging de neste 12-18 månedene.

- Tendensen på igangsetting, salg og ordreserve for 4. kvartal 2009 og året sett under ett viser at det er grunn til å være betinget optimist på markedets vegne. Det er likevel grunn til å understreke at den forventede veksten vil skje i et moderat tempo, sier Bjørn Birkeland i Prognosesenteret har utarbeidet rapporten for Boligprodusentene.

- Det er på vei oppover, men i veldig forsiktig fart. Salgstallene og bransjens ordreserver er fremdeles på historisk forholdsvis beskjedne nivåer, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

En del må ned i pris
Han mener også at det vil ta tid før vi får noen sterk igangsettingsvekst.

- Og fortsatt er det nok en del som må gå ned i pris for omsatt boligene i markedet, sier Jæger.

Ifølge Boligprodusentene havnet boligbyggingen i 2009 på rundt 18.500 boliger, mens flere har pekt på at behovet ligger på det dobbelte.

Rentenedsettelsene som har skjedd gjennom høsten 2008 og våren 2009 har utvilsomt vært et viktig bidrag for å snu utviklingen, mener Boligprodusentene, som peker på at utviklingen i pengemarkedet nå tilnærmet rentenivået som settes av Norges Bank..

- Vi ser nå et godt psykologisk klima i boligmarkedet, og videre en gradvis normalisering i finansmarkedene og hos bankene. Dette er naturligvis en sentral faktor i den videre utviklingen, sier Birkeland.

- Fikk et løft
Eiendomsutvikleren JM Byggholt ser en klar bedring i markedet.

- Markedet har blitt enda mer normalisert enn det var i fjor. I fjor fikk vi et løft blant annet grunnet rentenedgang og større optimisme, og den holder seg godt, sier direktør for markedskommunikasjon og HR Kjell Kvarevål i JM Byggholt til DN.no.

Han sier en av utfordringene er at de ikke får mange nok prosjekter ferdige i tide.

- Så vi er nesten litt i manko på gode prosjekter som vi kan gå ut i markedet med, sier Kvarevål.
Se også video: - Vi fikk vestkantfolk til å flytte til østkanten:

Han sier de fortsatt har med seg et kostnadsnivå som er for høyt på produksjonen, og at de derfor jobber veldig systematisk med å få ned kostnadene, og jobber mye for å sikre en robust økonomi i et prosjekt før det legges ut for salg.

- Og det kan bety at det i en del tilfeller tar lenger tid å få ned kostnadene, og få til rasjonelle løsninger. Det regner jeg med er en utfordring som bransjen har også, sier Kvarevål.

Presser boligprisene
Sist uke la SSB frem tall som viser at boligbyggingen fortsatt er elendig her i landet.

Da hevdet sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen at få nye boliger presser boligprisene, samtidig som at nybyggingen ikke vil ta seg opp før boligprisene har steget enda mer.

Les hele saken: - Boligprisene er for lave

Les også:
Satte ned prisen fra 30 til 6,8 mill.

<b>Solid boligprisoppgang neste fire år</b>

Skal boligprisene oppover? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.