- Helt nye boliger selges som aldri før. Antall interessenter og antall budgivere per objekt har økt betydelig, samtidig som det bygges mindre, administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

I fjor gikk salget av nye boliger nærmest i stå. Da avventet entreprenørene igangsetting av nye prosjekter. Dermed blir det et stort etterslep fordi det tar så lang tid fra igangsetting til boligen er ferdig.

- Så nå ser vi at igangsettingen faller, mens salget øker. Byggingen er altså ikke i takt med markedet, sier Halvorsen.

Høyere salgstakt og fallende igangsetting er ensbetydende med én ting, ifølge Halvorsen.

- Det taler for en fortsatt prisvekst innefor dette segmentet, sier Halvorsen.

Mens nyboligprisene oftest ligger over bruktboligprisene, har pristigningen i bruktboligmarkedet sørget for at prisnivået nå har utjevnet seg.

- Nybyggprisene er nå på nivå med bruktboligprisene. Dermed bidrar dette også til at nyboligsalget seg opp, sier Halvorsen.

Nyboligsalget på landsplan er ned 31 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

- Mens det i Oslo er behov for 5000-6000 nye boliger årlig, ligger det kun an til å bli bygget 3500 boliger, ifølge Halvorsen.

Dermed venter Halvorsen det samme bildet fremover:
- Det bygges for lite til å møte etterspørselen. Dermed presses bruktboligprisene opp fordi det blir flere interessenter per bolig. I Akershus og Oslo bygges det for lite totalt sett. Det er et voldsomt press i Oslo. En ting er innvadring fra utlandet, men det foregår en betydelig urbanisering også, sier Halvorsen.

Les også:
En av fire bruker verdistigning på boligen til å ta opp mer lån

- Kan unngå boligprisfall i desember

Har bolig til 150 mill. i skuffen  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.