Ifølge administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus er interessen for nybygg og prosjekter økende.

– Dette er et marked som hadde utfordringer ifjor, men som nå opplever høyere kjøpsinteresse. Dette er positivt for totalmarkedet, sa Nymark til DN tirsdag.

I løpet av de siste to månedene har det blitt solgt 2.376 nye boliger i Norge.

Det er 12 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, men hele 91 prosent flere enn samme periode i fjor, viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert onsdag.

- Det gode salget fortsetter. Jeg vil karakterisere det som at det ligger på omtrent samme nivå som sist. Vi må både se mot samme periode året før, men også fra forrige periode. For et år siden var det et veldig svakt nyboligsalg, så den veksten vi har sett siden et år kom gjennom fjoråret og jeg vil si at disse tallene viser at den har holdt seg oppe, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til DN.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet, Vestlandet, Sørlandet, Midt-Norge og Nord-Norge.

Høyest salgstakt i Nord-Norge

Salget på Østlandet har holdt seg høyt. Det har blitt solgt 1.171 nye boliger i dette området siden desember. Dette er 15 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, men hele 130 prosent flere enn samme periode i fjor.

Østlandet hadde en salgstakt på 19 prosent.

Salgstakten var høyest i Nord-Norge med 22 prosent. Midt-Norge og Vestlandet hadde henholdsvis 16 og 15 prosent. Sørlandet er i bunn med en salgstakt på bare 10 prosent.

Salgstakt angir antallet boliger solgt denne perioden som andel av antall ledige boliger ved forrige måling pluss antall boliger som er kommet til i perioden.

Usolgte boliger har falt

Statistikken omfatter 33.925 boliger fordelt på 1.466 prosjekter. I februar var 11.774 av disse boligene usolgte. Beholdningen av usolgte boliger har falt med drøyt 650 siden desember.

Salget av boliger har således vært høyere enn antallet lagt ut for salg.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 44.700 kroner. Høyest ligger Oslo med 62.800 kroner. Dernest kommer Stavanger med 55.900 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene om lag 50.000 kroner. I typiske distriktsfylker er prisnivået rundt 35.000 kroner per kvadratmeter

Mer igangsetting

Igangsettingen av nye boliger var 25 prosent høyere i januar i år enn samme måned i fjor, viste Boligprodusentenes forenings nyboligstatistikk tidligere denne måneden.

Målt januar mot januar har byggingen av leiligheter og småhus tatt seg opp med henholdvis 110 og 40 prosent.

Mens igangsettingen av eneboliger er ned 18 prosent. 

Årstakten for salg av nye boliger har økt med 14,1 prosent fra juli 2014, da årstakten var på det laveste.

Les mer her:

Solgte 75 prosent flere leiligheter enn i januar i fjor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Røkkes oljeselskap raser på børsen

Røkke-selskap kutter over 765 millioner kroner