I løpet av de siste to månedene har det blitt solgt 3.552 nye boliger i Norge.

Det er 19 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, men hele 65 prosent flere enn samme periode i fjor, viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet, Vestlandet, Sørlandet, Midt-Norge og Nord-Norge.

- Det er et ekstremt høyt salg på Østlandet. Vi ble så overrasket at vi måtte dobbelsjekke og trippelsjekke at det stemmer. Det sprenger skalaen på figuren vår. Den tidligere rekorden var på litt over 1.500 solgte enheter, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Salget på Østlandet er det desidert høyeste som er registrert siden statistikken startet i 2001. Her var salget på hele 2.109 boliger.

- Det vitner om et veldig hett boligmarked i Oslo, og Østlandet for øvrig. Og at folk har hastverk med å kjøpe. Det vitner også om ubalanse i bruktmarkedet, i og med at det får så store utslag i nyboligmarkedet, sier Bjørnstad.

Salget nasjonalt utgjorde 21 prosent av boligene som var til salgs mot 20 prosent forrige periode og 15 prosent for ett år siden.

Imidlertid er det vesentlige regionale forskjeller.

Salgstakten på Østlandet var 27 prosent. Nord-Norge hadde 21 prosent, mens Midt-Norge og Vestlandet hadde henholdsvis 17 og 16 prosent. Sørlandet lå lavest med en salgstakt på 14 prosent.

Statistikken omfatter 37.325 boliger fordelt på 1.566 prosjekter. I juni var 13.072 av disse boligene usolgte. Usolgte boliger har økt med drøyt 835 siden april. Salget av boliger har dermed vært lavere enn antallet lagt ut for salg.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 46.000 kroner. Høyest ligger Oslo med 64.600 kroner. Dernest kommer Stavanger med 57.000 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene om lag 50.000 kroner. I typiske distriktsfylker er prisnivået rundt 35.000 kroner per kvadratmeter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Tieto kjøper norsk selskap for 610 mill.

Asia i dag: Skal redde kommuner fra gjeldskollaps

Riggselskap kutter 230 stillinger i Norge

Se DNTV: Slik var Ernas første møte med boligmarkedet

Slik var Ernas første møte med boligmarkedet
Statsminister Erna Solberg mener dagens boligmarked skaper ulikhet i samfunnet.
02:27
Publisert: