1998 har vært regnet som året med den høyeste registrerte globale temperaturen. Nye beregninger tyder på at rekorden er blitt slått flere ganger senere.

De nye tallene innebærer ingen store endringer, og hovedtrekket er fortsatt at den globale temperaturen har ligget ganske flatt siden slutten av 1990-tallet.

Likevel har altså 1998 mistet den noe tvilsomme æren av å være det varmeste året i nyere tid. Både 2005 og 2010 var ørlite grann varmere, ifølge nye tall som ble presentert av britiske klimaforskere denne uka.

Forskjellen mellom de tre årene er bare på én hundredels grad, noe som betyr at differansen kan skyldes små målefeil. Endringene i forhold til tidligere beregninger skyldes blant annet at forskerne ved University og East Anglia og Hadley Centre har fått tilgang til nye temperaturmålinger fra Arktis.

De nye tallene er i tråd med beregninger gjort av amerikanske klimaforskere, som også tidligere har ment at 2005 og 2010 var de varmeste årene som noen gang er målt.

At gjennomsnittstemperaturen på jorda har ligget omtrent flatt siden 1998, betyr ikke at de menneskeskapte klimaendringene har stanset opp. Klimaet påvirkes også av naturlige svingninger, og forskerne antar at den globale oppvarmingen vil skje i rykk og napp.

Temperaturberegninger gjort av flere forskjellige forskergrupper viser at jorda er blitt omtrent 0,8 grader varmere i løpet av et drøyt århundre.

Les også: OECD advarer mot utarming av naturen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.