Allerede om et par år kan verdens samlede oljeproduksjon begynne å gå nedover, hevder det internasjonale forskningsinstituttet Worldwatch Institute i sin ferske rapport «Jordens tilstand 2005», som ble lansert i Oslo igår, skriver Dagsavisen.

-Nødt til å gå ned
Geologen Colin Campbell har for eksempel beregnet at verdens oljeproduksjon er nødt til å gå nedover innen 2007, mens utviklingen spesielt i Kina og India gjør at etterspørselen vil skyte i været de neste årene.

Campbell har i mange år vært forkjemper for den omstridte "peak oil"-teorien som predikerer at vi står overfor en snarlig oljekrise fordi verden er i ferd med å gå tom for olje.

Dagens stabilt rekordhøye oljepriser kan være et forvarsel om en ny oljekrise, advarer Worldwatch.

En bombe kan gi prisdobling
-Det skal ikke mer til enn en bombe i en lasteterminal i Saudi-Arabia før verden er kastet ut i en ny oljekrise, sier styreleder i Worldwatch Øystein Dahle til Dagsavisen.

Et slikt angrep kan doble oljeprisen fra 50 til 100 dollar fatet. Det vil gi USA, som hver dag importerer ti millioner fat olje, en daglig ekstrautgift på 500 millioner dollar (over tre milliarder kroner), noe den amerikanske økonomien ifølge Dahle ikke vil tåle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.