– I lys av påstandene som er framsatt i mediene, har Herlofsen søkt om permisjon fra mandag, og den er innvilget, sier fungerende sjef for Forsvarets Sanitet Dag Hjelle til NTB.

Forsvaret ser veldig alvorlig på anklagene mot Herlofsen.

– For vår del er dette en personalsak som vil bli grundig utredet. Herlofsen har fått permisjon på ubestemt tid mens saken utredes, sier Hjelle.

Fornøyd

Herlofsen sa tidligere mandag at han er veldig fornøyd med at påstandene om at han skal ha solgt falske legeerklæringer granskes.

– Jeg er prinsipielt veldig fornøyd med at man gransker dette. Det er hva jeg har å si om denne saken, sa psykiater Pål Herlofsen etter det timelange møtet med Fylkeslegen i Oslo og Akershus mandag.

Herlofsen er sammen med psykolog John Sandstrøm mistenkt for å ha solgt falske legeerklæringer. Sandstrøm har ikke søkt om permisjon.

På møtet med fylkeslege Petter Schou kom Herlofsen med sin redegjørelse av saken. Herlofsen har nå fått to ukers frist til å komme med dokumentasjon som underbygger hans versjon av saken.

Strenge kriterier

Statens helsetilsyn vil ikke suspendere psykiater Herlofsen og psykolog Sandstrøm , til tross for at de to nå er anmeldt til politiet av Fylkeslegen i Oslo og Akershus.

– Det er strenge kriterier for å suspendere helsepersonell. Det må for eksempel foreligge fare for at de fysisk kan skade pasientene. Vi finner ikke at kriteriene for suspensjon er oppfylt i disse tilfellene, sier helsedirektør Lars E. Hanssen.

Helsedirektøren bekrefter at han tidligere har hørt rykter om at det er blitt skrevet ut falske legeerklæringer i helsevesenet.

– Det fins for eksempel dommer på at leger har solgt falske trygdeattester. Disse personene sitter nå bak lås og slå, sier Hanssen.

Menneskene bak

Helsedirektøren sier at denne konkrete saken som Dagens Næringsliv har avdekket og som helsemyndighetene nå har opprettet tilsynssaker på, er den største og alvorligste Helsetilsynet har hatt til behandling.

– Det er meget sterke beskyldninger som settes fram mot konkrete navngitte personer i denne saken. Derfor er det viktig å tenke på de menneskelige sidene av denne saken.

Helsemyndighetene trenger bred informasjon i sin gransking av saken. Blant annet vil myndighetene gå gjennom gamle journaler og tidligere dokumentasjon for å forsøke å finne ut av hva som er skjedd, opplyser helsedirektøren.

Etterforskning

Oslo politidistrikt bekreftet mandag formiddag at de har mottatt anmeldelsen av psykiater Pål Herlofsen og psykolog John Sandstrøm. Men kriminalsjefen hadde mandag ettermiddag ennå ikke tatt stilling til om påstandene om at de to har solgt falske legeerklæringer skal etterforskes.

– Kriminalsjef Hans Halvorsen skal nå gå gjennom hva som ligger i denne saken og deretter avgjøre om det skal settes i gang etterforskning, sier informasjonsrådgiver Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til NTB.

Full gransking

Rikstrygdeverket (RTV) har startet full gransking av legeerklæringssaken, opplyser seksjonssjef Magne Fladby til VG Nett. Rikstrygdeverket skal finne ut om erklæringene som psykolog Sandstrøm og psykiater Herlofsen har skrevet er riktige eller ikke.

Trygdegranskerne skal gå gjennom alle trygdesaker hvor erklæringer fra de to foreligger og finne ut om erklæringene er brukt til å få utbetalt trygd på uriktig grunnlag. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.