Advokatkontoret Staff frontet søknaden om benådning. En rekke spritsmuglere er benådet de siste årene. Dette skriver Dagens Næringsliv i dag.

Benådningen av spritsmugleren Tore Fuchs er en av sakene politiet skal etterforske i lys av avsløringene om Pål Herlofsen og John Sandstrøms salg av uriktige helseerklæringer.

Fuchs, som er uføretrygdet for en rygglidelse, brukte erklæringer fra både psykologen og psykiateren da han slapp å sone fengselsstraffen sin på 18 måneder.

– Jeg hadde erklæringer både fra fastlegen min og flere andre spesialister. Herlofsen og Sandstrøm er blant dem. Alle hadde samme konklusjon, sier Tore Fuchs til DN.

– Hva kan en psykolog si om rygglidelser?

– Erklæringene går på de psykiske belastningene ved å sitte i fengsel og at jeg ikke får være sammen med datteren min. Når jeg ikke får styre og stelle som jeg selv vil, blir jeg anspent i muskler og alt. Det slår seg på ryggen, og jeg blir sengeliggende, sier Fuchs.

Han sonet bare en måned av fengselsstraffen på 18 måneder som han fikk for innførsel av 16.000 liter sprit, før soningen ble avbrutt i 2002.

Staff tar over
Etter at Fuchs ble dømt i 2001, har hans forsvarer fra saken ikke hatt noe mer med Fuchs å gjøre. Advokat Peder Morset blir overrasket over å høre at hans tidligere klient er benådet.

– Sier du det? Vi har ikke gjort noe for ham etter at ankemulighetene var brukt opp, og vet ikke noe om det du forteller nå, sier han.

Forkl#229en på det er at advokatfirmaet Staff overtok Fuchs som klient, og har gjort jobben i forbindelse med benådningssøknaden.

– Morset var ikke noen ekspert på anker og benådning, så vi trengte litt mer krutt bak, sier Fuchs.

Han har tidligere benyttet Trygve Staff som advokat. Benådningssaken ble håndtert av Staff-advokat Marianne Darre-Næss. Det var trolig også Darre-Næss som formidlet kontakten mellom Fuchs og psykolog John Sandstrøm.

– Jeg tror det var etter forslag fra Marianne, men det husker jeg ikke sikkert. Jeg har jo også brukt Trygve Staff tidligere. Nei, jeg husker ikke sikkert. Det kan ikke ha vært Staff, sier han.

– Hva med Herlofsen?

– Det tror jeg var min fastlege på Lillehammer som foreslo.

– Hvem er det?

– Det vil jeg ikke si. Han skal ikke blandes inn i det her.

- Det er mitt ansvar
Advokat Tor Erling Staff er den som svarer på telefon etter at DN har bedt om å få snakke med Marianne Darre-Næss, som representerte Tore Fuchs i benådningssaken.

– Det er jeg som svarer i alle disse sakene. Det er jeg som har hatt samarbeid med John Sandstrøm gjennom en rekke år, det har ligget som en kultur i vårt firma. Det er mitt ansvar hvis det er noe galt, og ikke de andre advokaters.

– Vi har noen spørsmål rundt benådningen av Tore Fuchs...

– Jeg har ingen kommentar. Jeg vil ikke bidra til DNs heksejakt på benådede mennesker.



Les hele saken i Dagens Næringsliv i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.