Å investere i gull er blitt super-populært.

Fra å være en trygg havn for investorer når børsene sliter og inflasjon truer med å spise opp formuene, er gullinvesteringer blitt trendy. Det siste året har etterspørselen steget 56 prosent. Og gullinvesteringer er ikke minst lønnsomt.

Internasjonalt boomer interessen for gullinvesteringer også blant privatpersoner. Mandag nådde gullprisen det høyeste nivået på 23 år.

Kraftig prisoppgang
I år har gull steget nesten 20 prosent. Mandag fortsatte oppgangen til 508,40 dollar per unse, den høyeste gullprisen siden 1983.

De siste fire årene har gullprisen doblet seg.Og dagens pris er langt fra noe rekord. I 1980 var gullprisen oppe i 847 dollar. Justert for inflasjon tilsvarere det rundt 2000 dollar per unse. Derfor tror endel analytikere at dagens gullpris kan doble seg til 1000 dollar.

Advarer mot gulltrenden
Hedgefondforvalter Peter Warren handler blant annet i gullmarkedet. Han advarer mot dagens Klondyke-stemning.

- Vi har sett en voldsom akselerasjon i gullprisen, og basismetaller som kobber. Det har vært panikkjøping på lik linje med når oljeprisen var på 71 dollar. Da var det ikke snakk om oljeprisen skulle opp, bare om den skulle opp i 85 eller 105 dollar fatet, sier Warren til dn.no.

Det samme skjer nå med gull, mener Warren.

- Farlig periode
- Når gull stod i 200 dollar var det ingen som sa den skulle opp i 500. Når den var i 400 sa man at den kunne gå til 500 dollar, men nå som gull står i 500 dollar, snakker man om gullpris på 1000 dollar, sier Warren.

- Det er ofte et symptom på at man går inn i en farlig periode, mener Warren.

Derfor tror hedgefondforvalteren på en kraftig korreksjon i gullprisen.

- Det kan komme en kraftig korreksjon, ikke nødvendigvis i desember eller januar, men den kommer, sier han.

Private kan investere
At gull er blitt populært blant privatinvestorer skyldes i stor grad opprettelsen av to nye fond, mener Warren. Ifjor ble startet opp to nye fond som kun eier gull. Dermed har gull gått fra å være en vare kun profesjonelle investorer kunne investere i på future-børsene, til å bli en investering på lik linje med alle andre typer fond åpen for alle private investorer.

- Gull kan i dag eies mye lettere og av mange flere. Det er blitt voldsomt populært, nå skal alle spekulere i gull, og pengene raser inn i disse fondene, sier Warren.

Bekymret for boble
- Nå kan man kjøpe gull som man kjøper et aksjefond. Dermed oppstår det spekulative bobler mye raskere enn tidligere.

- Jeg må innrømme at jeg bekymres når jeg ser aksellerasjonen i gullprisen. Det kan lede til voldsomme korreksjoner og jeg tenderer til å hoppe av ting litt tidlig når jeg ser sånt, sier Warren.

- Så gull er ikke en "safe haven" for investorer?

- Hvis du er kvinne med en smykkeskuff er den det. Men hvis man er tungt inne, og kanskje har belånt det, så glimrer gullet like fint, det gjør bare veldig vondt hvis gullprisen faller, sier Warren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.