Statoil skriver ned den bokførte verdien med 2,2 milliarder kroner før skatt (329 millioner dollar), tilsvarende 1,6 milliarder kroner (237 millioner dollar) etter skatt.

- Bakgrunnen for kostnadsøkningen og forsinkelsene i prosjektet er produktivitets- og kvalitetsproblemer hos kontraktøren Sadra, som er ansvarlig for prosjektering, innkjøp, konstruksjon og installasjon av tre plattformdekk. I tillegg skal Sadra legge den siste av tre 100 kilometer lange rørledninger fra feltet til land, heter det i en pressemelding fra Statoil.

Forhandler om regningen
- Hvor stor kostnadssprekken blir til slutt kan jeg ikke si deg fordi vi ikke er ferdig. Vi skal blant annet forhandle mer. Kostnadssprekken kan bli mindre, men den kan nødig bli større, sier informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil til dn.no.

Statoils South Pars-utbygging er basert på en buy-back-avtale hvor Statoil kun er operatør for utbyggingen av fase seks, syv og åtte av South Pars-utbyggingen. Når fasene er utbygget selges feltet tilbake til det iranske statsoljeselskapet National Iranian Oil Company (NIOC). Statoil skal da etter avtale få tilbakebetalt sine prosjektkostnader og en avtalt kompensasjon gjennom andeler av kondensatproduksjonen på feltet.

Hvem som skal plukke opp hvor mye av regningen skal avgjøres gjennom forhandlinger mellom Statoil, den iranske partneren Petropars, kontraktøren Sadra og NIOC.
Sadra.

Forsinket produksjonsstart
I Statoils produksjonsmål for 2007 er South Pars inkludert med et fullt års produksjon på om lag 10.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Gassproduksjonen er nå forventet å starte i andre halvdel av 2007. Statoil vil tilstrebe at 2007-målet likevel blir nådd.

- Utsettelsen på South Pars endrer ikke på vårt mål. South Pars utgjør 10.000 fat per dag. Målet vårt for 2007 er en produksjon på 1,4 millioner, så i forhold til totalmålet er det ikke snakk om et stort volum, men det er klart at det øker utfordringen, sier Nielsen i Statoil til dn.no.

Men Nielsen bekrefter at produksjonsbortfallet ikke kan erstattes gjennom økt produksjon på South Pars. Produksjonen må erstattes gjennom økt produksjon på andre prosjekter, fordi Statoil får en allerede avtalt andel av kondensatproduksjonen.

Overtok kontrakter
Statoil inngikk i desember 2002 en samarbeidsavtale med det iranske selskapet Petropars, på 40/60-basis, om å bygge ut offshore-delen av feltet.

- Operatørskapet ble da overført fra Petropars til Statoil. Petropars hadde på dette tidspunktet allerede inngått kontrakter med hovedleverandørene til prosjektet, inkludert den iranske kontraktøren Sadra, ifølge Statoil-meldingen.

Dårlige kalkulatorer?
Dette er ikke første gang Helge Lund og Statoil må skuffe markedet med milliardsmeller.

Så sent som i september ifjor måtte Lund legge frem en ekstraregning på syv milliarder kroner for Snøhvit-utbyggingen, på toppen av tidligere overskridelser på 12 milliarder kroner.

Men i dag ser ikke investorene ut til å bry seg nevneverdig, Statoil-aksjen stiger 0,87 prosent fra start til 173 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.