Oslo Børs vært i fritt fall de siste ukene, og er ned 15-16 prosent fra toppen. Ekspertene tror ikke uroen er over ennå, men mener bestemt at børsen skal opp igjen før jul.

Billigere
- Markedet er blitt markert billigere de siste dagene, sier aksjesjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.

Han har tro på at spesielt de store tunge selskapene på Oslo Børs har gode dager foran seg.

- Innen bluechip aksjene er det en del kjøpsmuligheter, sier han, og trekker frem Statoil og Orkla som gode kjøp nå.

Mindre selskaper bør man imidlertid holde seg unna.

- Small cap har falt like mye som large cap, men fallet burde vært større i mindre selskaper, fordi det er mindre likviditet i dem. Så enten skal large cap opp eller small cap lenger ned, sier meglersjefen.

Nervøst
Men det er vanskelig å si om markedet skal snu i morgen.

- Det har vært en kraftig korreksjon, og det er meget nervøst nå. Det er bra inntjening i selskapene, det er ikke noe galt der. Men vi vet ikke hvor dypt problemene i subprimemarkedet stikker, sier Bjørnstad.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities mener bestemt at Oslo Børs er langt høyere priset ved årsskiftet enn i dag.

Kan falle mer

Sjeføkonom Jan Andreassen mener aksjemarkedet skal kraftig opp.
Sjeføkonom Jan Andreassen mener aksjemarkedet skal kraftig opp. (Foto: Embret Sæter)
- Sålenge oljeprisen holder seg over 60 dollar fatet ser mange børsnoterte selskaper ut til å være billige. Fremtiden til norsk økonomi er svært lys. Imidlertid er det fare for at børsen kan falle videre, drevet av utviklingen i markedene ute, sier han til DN.no.

Han tror vi vil se utover høsten at langsiktige investorer begynner å plukke billige aksjer for å sikre seg god avkastning.

- Det snur til høsten. Det har en svært moderat børsoppgang i USA de siste åtte årene, de er samme nivå som for åtte år siden. Det er ingen boble som sprekker på børsene nå, sier Andreassen.

Og tiden er inne til å handle aksjer. Nøkkelen er en høy oljepris som gjør at Norgeer steinrikt.

- Hovedindeksen vil være vesentlig høyere ved årsslutt enn i dag, det føler vi oss ganske sikre på, sier han.

Kutt i USA
Et rentekutt i USA i september vil utløse kurspppgang på børsene globalt, tror han. USA er i en langvarig konsolidering etter mange års gjeldsfinansiert vekst.

- Det er boligmarkedet i USA som sprekker, og det smitter over på kursutvklingen, fremholder han.

- Kan det smitte over på det norske boligmarkedet?

Større potensial i aksjer
- I Norge er nybyggemarkedet mest utsatt. Det er den delen der det har vært mange finansielle investorer. De vil nok ikke gå inn i høst, men prioritere andre plasseringer. Potensialet er større i aksjer enn boligmarkedet fremover, mener han.

Når det gjelder det generelle boligmarkedet mener han imidlertid at tilbakeslaget er midlertidig.

- Det bygges fortsatt for lite i de store byene, sier sjeføkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.