Finansdepartementet har besluttet å fjerne det britiske metall- og gruveselskapet Vedanta Resources fra Statens pensjonsfond – Utland, best kjent som oljefondet.

Selskapet fjernes på grunn av medvirkning til alvorlig miljøskade og brudd på menneskerettigheter, opplyser departementet i en pressemelding.

– Det å utelukke et selskap fra fondet er et uttrykk for at vi ikke vil løpe en uakseptabel risiko for å medvirke til grov uetisk aktivitet. Etikkrådet har konkludert med at Vedanta påfører miljø og mennesker alvorlige skader som en direkte følge av sin drift. Eierskapsutøvelse anses i dette tilfellet ikke som et egnet redskap for å bidra til å rette opp forholdene. Et slikt selskap kan ikke fondet ha eierandeler i, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Vedantas hovedvirksomhet er knyttet til utvinning og produksjon av kobber, aluminium og sink i India. Etikkrådet mener fondet medvirker til alvorlig miljøskade eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene ved å investere i Vedanta.

Rådets konklusjon er basert på undersøkelser og utredninger fra indiske myndigheter, nasjonale og internasjonale frivillige organisasjoner, artikler i aviser og dokumentarfilmer. Rådet har i tillegg bestilt egne utredninger og undersøkelser i saken.

Pensjonsfondet hadde ved utgangen av april i år aksjer for vel 70 millioner kroner i Vedanta. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.