44.700 personer er registrert som arbeidsledige hos Nav ved utgangen av januar, ifølge en pressemelding.

20 prosent lavere
Dette utgjør 1,8 prosent av arbeidsstyrken. Ledighetstallet i januar er 20 prosent lavere enn for ett år siden. Korrigert for vanlige sesongvariasjoner økte den registrerte ledigheten med 100 personer fra desember til januar.

- Ledigheten falt noen mindre enn det vi har sett tidligere, mulighens fordi man har begynt å skrape bunnen og at det ikke kan fortsette like raskt som det har gjort før. Ledighetsraten steg i stor grad på grunn av sesongvariasjoner. Vi tror ikke at dette vil påvirke sentralbanken, sier makroøkonom Camilla Viland i DnB Nor Markets til DN.no.

Økonomene Reuters har vært i kontakt med i forkant trodde på en ledighet på 1,8 prosent.

- Det er ennå for tidlig å si om de siste ledighetstallene varsler et omslag i arbeidsmarkedet. Tilgangen av ledige stillinger viser at etterspørselen etter arbeidskraft fortsatt er høy, og vi må tilbake til 1980 for å finne lavere ledighet i januar, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en kommentar.

Færre stillinger i bygg og anlegg
I januar ble det registrert 39 800 stillinger hos NAV, en økning på fem prosent i forhold til samme måned i fjor. Størst er økningen innen barne- og ungdomsarbeid og kontorarbeid. Innen bygg- og anleggsarbeid og industriarbeid er det derimot lyst ut færre stillinger nå, sammenlignet med januar i fjor. I Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland øker antallet ledige stillinger mest.

Mest ned blant langtidsledige
Det er nå 26 prosent færre langtidsledige enn på samme tid ifjor. Arbeidssøkere som har vært ledige i mer enn et halvt år utgjør nå 40 prosent av de registrerte arbeidsledige.

Størst nedgang for ingeniører
Det er 27 prosent færre ledige innen ingeniør- og ikt-fag sammenlignet med i fjor, og nedgangen er sterkest blant systemutviklere og programmerere. Arbeidsledigheten gikk også sterkt ned blant ledere og butikk- og salgsarbeidere.

Ledigheten er lavest innen ingeniør- og ikt-fag, ledere og undervisning med 0,7 prosent av arbeidsstyrken. Høyest ledighet er innen reiseliv og transport med 2,8 prosent.

Lavest ledighet i Rogaland
I Rogaland er 1,1 prosent av arbeidsstyrken ledig, tett fulgt av Sogn og Fjordane og Akershus med 1,2 prosent ledighet. Ledigheten er høyest i Finnmark, hvor 3,4 prosent av arbeidsstyrken er arbeidsledig.

Færre søker attføring
2.000 personer søkte yrkesrettet attføring hos Nav i januar, en nedgang på 17 prosent sammenlignet med ifjor. 80.400 var registrert som yrkeshemmede hos Nav ved utgangen av januar, en nedgang på sju prosent fra januar ifjor.

22 prosent ned i Oslo
Ledigheten i Oslo og Akershus er også 1,8 prosent, noe som utgjør en reduksjon på 22 prosent sammenlignet med januar i fjor.

– Det stramme arbeidsmarkedet fra 2007 vil fortsette inn i 2008, sier fylkesdirektør i Nav Akershus, Ellen Chr. Christiansen i en kommentar.

Ledighetstallene for januar viser at det er 10.391 helt ledige i Oslo og Akershus. Det er en reduksjon på 1371 personer sammenliknet med samme periode ifjor. I forhold til forrige måned er ledigheten stabil.

- Samtidig som ledigheten holder seg svært lav, er det fortsatt stor tilgang på ledige stillinger som lyses ut via Nav, opplyser Christiansen.

Tøffere
Fylkesdirektøren mener økningen i utlyste stillinger illustrerer at jaken på arbeidskraft blir tøffere og tøffere.

– Det tyder på at bedrifter som tidligere rekrutterte gjennom egne nettverk nå i større grad bruker alle kanaler, samtidig som det også kan være et tegn på at man er nødt til å utlyse stillinger flere ganger før de blir besatt, sier hun.

Stramt ifjor, stramt i år
- Vår prognose viser at vi fortsatt vil oppleve en reduksjon i ledighet i både Oslo og Akershus, men nedgangen vil ikke være like stor i år som i fjor. Bedriftene må nok belage seg på nok et år med et stramt arbeidsmarked, sier Christiansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.