Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

no_topic

- Skremmende Fed-avhengighet

Hjelpepakkene fra den amerikanske sentralbanken er det eneste som holder Wall Street oppe, mener ekspert.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dagens gigantiske nødhjelpspakke fra den amerikanske sentralbanken sendte takknemlige aksjemarkeder verden over rett opp.

Les også: 200 milliarder dollar i nødhjelp

Men sentralbanksjef Ben Bernankes strategi med å pøse likviditet over markedene på er ikke nødvendigvis positiv.

- Dagens innsprøyting fra den Fed understreker bare Bernankes etter hvert kjente linje om å pøse på med likviditet og la  pengepumpen gå for å prøve å løse de fundamentale problemene i økonomien, sier finansekspert Espen Haug til DN.no.

Han mener at man nå ser tendens til at aksjemarkedet er helt avhengig av Fed.

- Det som skremmer meg er at aksjemarkedet nærmest har blitt avhengig av hjelpepakker fra Fed og den amerikanske stat. Det er jo stort sett kun dette som nå holder aksjemarkedet på Wall Street oppe, sier han.

Spørsmålet er om alle disse hjelpepakkene løser de fundamentale problemene, eller om de kun utsetter dem og skyver problemene over i andre markeder.

- Om man har masse gjeld og deler ut penger ved å ta opp mer gjeld eller ved å la pengepumpa gå gir man jo på mange måter med en hånd samtidig som man tar med den andre hånden, sier han.

Haug mener dermed at problemene på den måten skyves over fra kreditt- og aksjemarkedet til svekket dollar og fare for økt inflasjon.