Svein Gjedrem tar for lite hensyn til hvor viktig renten er for folk. Det mener professor Steinar Holden.

Han får støtte av resten av DNs rentepanel. Alle fire fraråder renteøkning i morgen, skriver Dagens Næringsliv.

- Sentralbankene legger altfor for liten vekt på at renten er en vanvittig viktig variabel for folk, sier professor Steinar Holden til avisen.

De tre andre i DNs rentepanel, professor Guttorm Schjelderup, sjeføkonom Harald Magnus Andreassen og seniorforsker Knut Røed, er enige.

Les også: Spår boligrente på ni prosent

Ikke for høyt og ikke for lavt

Rentepanelet mener Gjedrem må bli flinkere til å unngå svært lave og svært høye renter.

- I moderne pengepolitisk teori er det lav, stabil inflasjon og stabil produksjon som det legges vekt på. En tar ikke nok hensyn til at renten i seg selv er en svært viktig variabel. Dersom husholdninger og bedrifter gjetter feil på fremtidig rentenivå, og for eksempel låner for mye fordi de tror at renten vil forbli lav, kan dette innebære store samfunnsøkonomiske kostnader. For å redusere risikoen for slike feil bør sentralbankene forsøke å dempe utslagene i rentesettingen, det vil si unngå svært lav eller svært høy rente, sier Holden til DN.

Gjedrem bakpå
DNs rentepanel advarer Gjedrem mot å heve renten for mye nå fordi inflasjonen er på vei opp på grunn av økende priser på særlig olje og mat. De påpeker at dette er inflasjonsimpulser som kommer utenfra.

- Det er ringvirkningene inn i norsk økonomi man bør kompensere for, sier Knut Røed til avisen.

Tilsvarende mener Andreassen, Schjelderup og Holden at Gjedrem la for stor vekt på den lave inflasjonen da billig import fra særlig Kina trakk norsk prisvekst ned.

- Det har vært Gjedrems problem i hele hans regjeringstid. At han har vært i etterkant, sier Schjelderup.

Renteavgjørelsen fra Norges Bank kommer klokken 14 onsdag. Følg med på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.